Na hlavný obsah

Dokončenie rýchlostnej cesty R3 na Orave sa odkladá minimálne o polroka

Dôvodom je hornina pod novou cestou.

Dokončenie rýchlostnej cesty R3 na Orave sa odkladá minimálne o polroka
Na ilustračnej snímke výstavba rýchlostnej cesty R3. Foto: RTVS

Orava si od kamiónov neoddýchne. Otvorenie novej rýchlostnej cesty sa odkladá minimálne o polroka. Hornina, ktorá vedie popod novú cestu, je totiž tvrdšia a vyžaduje si špeciálnu úpravu.

Prví motoristi sa po novej ceste mali previezť v lete tohto roka. Zhotoviteľ sa ešte vo februári 2021 zaviazal postaviť viac ako štvorkilometrový úsek rýchlostnej cesty R3 medzi Nižnou a Tvrdošínom za 882 dní. Dokončiť ju však nestihnú.

„Dôvodom sú zistené zložitejšie geologické pomery horninového masívu. Preto zo stavebného hľadiska treba zmeniť technológiu. Pri odťažovaní horniny bude potrebné použitie vrtno-trhacích prác,“ uviedla hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková.

Podľa diaľničiarov je ešte na niektorých miestach potrebné urobiť pyrotechnický prieskum pred začatím prác a tiež prekládku plynovodu.

Termín dokončenia výstavby tak posunuli na jeseň tohto roka. Podľa odborníka však takéto geologické problémy mal odhaliť prieskum, ktorý je súčasťou prípravy pred začiatkom výstavby.

„Podľa všetkého sa neurobil precízne alebo možno v mnohých prípadoch sa aj šetrilo na týchto geologických prieskumoch,“ myslí si generálny riaditeľ Výskumného ústavu dopravného Ľubomír Palčák.

Téme sa v Správach RTVS venoval redaktor Erik Vrábel:

Na meškanie upozornil vlani primátor

Prečo to prieskum neodhalil skôr, sa štáb RTVS pýtal NDS. Rovnako aj to, aký bude mať úprava technológie vplyv na konečnú cenu. Odpovede však nedostal. Na meškanie výstavby rýchlostnej cesty upozornil primátor Tvrdošína ešte minulý rok.

„Nemáme avízo, že by táto stavba mala omeškať. Ak to tak je, tak by o tom v prvom rade informovať zhotoviteľ NDS a až potom primátora,“ povedal v januári poverený minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

„Nie je to reálne ani do konca roka. Vyhovárajú sa. Keď išli do verejného obstarávania, museli tušiť, že stavba je náročná,“ povedal primátor Tvrdošína Ivan Šaško.

Zhotoviteľom stavby je konzorcium zložené z troch firiem. Vedúcim členom je spoločnosť Hochtief SK. Firma na otázky štábu RTVS neodpovedala a tvrdí, že informácie o tejto výstavbe môže podľa zmluvy poskytnúť len NDS.

Na 55-kilometrovom úseku oravskej R3 sú hotové dva úseky. Najbližšie má pribudnúť časť medzi Tvrdošínom a Nižnou. Na ďalších dvoch úsekoch prebiehajú prípravné práce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny