Na hlavný obsah

Inflácia v marci klesla na najnižšiu úroveň za posledného pol roka

Bola na rovnakej úrovni ako v októbri minulého roka.

Inflácia v marci klesla na najnižšiu úroveň za posledného pol roka
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Inflácia na Slovensku v marci tohto roka spomalila na úroveň z októbra minulého roka 14,8 percenta. Vo februári sa ešte držala na úrovni 15,4 percenta, čím sa zopakovalo jej doterajšie maximum tretíkrát v priebehu štyroch mesiacov.

Medzimesačne spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v marci vzrástli o 1,2 percenta. Informoval o tom v piatok (14. 4.) Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

„Napriek spomaleniu tempa rastu celkovej inflácie, ceny potravín v medziročnom porovnaní naďalej atakovali doterajšie maximum rastu z decembra na úrovni 29 percent. Náklady na bývanie, energie a položky súvisiace s bývaním sa mierne znížili a dostali sa na úroveň zo začiatku roka 2022,“ priblížili štatistici.

Ceny pohonných látok klesli medziročne na deflačnú hodnotu prvýkrát po dvoch rokoch. Ceny potravín rastú nepretržite už tretí rok. Medziročné zvýšenie o viac ako štvrtinu sa v marci prejavilo v siedmich z deviatich skupín potravín.

Výrazne rástli ceny mäsa o 30,5 percenta, chleba a obilnín o 27,2 percenta, mlieka, syrov a vajec o 35,7 percenta. Zdražela ale aj zelenina o 32,1 percenta, oleje a tuky o 28,3 precenta a cukor a cukrovinky o 30,3 percenta. Nealkoholické nápoje zdraželi o 19,6 percenta.

Na výdavky naďalej vplývali energie

„Druhý najväčší vplyv na výdavky domácností majú ceny v odbore bývanie a energie. V marci bol rast 13,6 percenta, dynamika rastu však mierne klesala tretí mesiac po sebe,“ vyčíslil ŠÚ SR.

V doprave vzrástli ceny medziročne o 2,2 percenta, čo je najnižšia hodnota od februára 2021. Výsledok bol ovplyvnený na jednej strane výrazným poklesom cien pohonných látok o 7,1 percenta, na druhej strane pretrvávajúcim rastom cien na nákup dopravných prostriedkov o 8,2 percenta a dopravných služieb drahších o 15 percenta.

Na snímke je graf vývoja inflácie počas dvojročného obdobia.
Graf vývoja inflácie za dvojročné obdobie (marec 2021 až marec 2023).Foto: Štatistický úrad SR

Medziročne sa zvýšili tiež ceny služieb zubných lekárov, kúpeľnej starostlivosti, nemocničných služieb, farmaceutických výrobkov, poštových služieb, novín, kníh, kancelárskych potrieb, vzdelávania, stravovacích a ubytovacích služieb, výrobkov a služieb osobnej starostlivosti, ako aj sociálnych služieb.

Index spotrebiteľských cien sa v marci medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 14,7 percenta, za nízkopríjmové domácnosti o 15,7 percenta a za domácnosti dôchodcov o 15,8 percenta.

„Spolu za tri mesiace roku 2023 sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili o 15,1 percenta. Za domácnosti zamestnancov o 15 percent, za nízkopríjmové domácnosti o 16 percent, za domácnosti dôchodcov o 16,1 percenta,“ doplnili štatistici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika