Na hlavný obsah

Dzurindovi Modrí a Nicholsonovej Jablko vyzbierali potrebný počet podpisov na založenie strán

Podarilo sa im to skôr, ako očakávali.

Mikuláš Dzurinda a Lucia Ďuriš Nicholsonová.
Mikuláš Dzurinda a Lucia Ďuriš Nicholsonová.Foto: TASR

Tím okolo Mikuláša Dzurindu za uplynulý mesiac vyzbieral viac ako 12-tisíc podpisov potrebných na založenie strany. „Zložili sme vážnu politickú skúšku, za štyri týždne sme vyzbierali 12 861 podpisov,“ vyhlásil Dzurinda.

Pôvodne odhadovali, že hranicu 10-tisíc podpisov dosiahnu na konci apríla. „Vyzbierali sme to v rekordnom čase, presne za mesiac. Dokazuje to dopyt po našej strane Modrí – Európske Slovensko,“ skonštatoval Peter Kysela.

Ministerstvo vnútra má teraz 30 dní na to, aby skontrolovalo vyzbierané podpisy. Stranu teraz čaká ustanovujúci snem, ktorý by sa mal konať v Košiciach, uviedol Ľuboš Schwarzbacher.

Modrí majú záujem o spájanie. „Stredopravá ideovo programovo blízka politická scéna je roztrieštená,“ skonštatoval Dzurinda. „Sme otvorení každej serióznej diskusii tak, aby programovo a ideovo blízke politické formácie išli do volieb čo najtesnejšie,“ dodal.

Dzurinda nevylúčil ani rokovania s Eduardom Hegerom a jeho stranou Demokrati. „Rád sa stretnem s každým človekom dobrej vôle, ktorý premýšľa podobne, ako my,“ zdôraznil.

Po registrácii chystajú snem

Dostatočný počet podpisov vyzbierala aj vznikajúca strana Jablko europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej. V priebehu apríla ich plánuje odovzdať na ministerstve vnútra. Po úspešnej registrácii chystá snem. Informoval o tom tím strany Jablko.

Strana získala podpisy od prevažne mladších ľudí. Hárky prišli aj z Nemecka, Španielska či Spojeného kráľovstva. Ďuriš Nicholsonová dodala, že každý, kto sa chce podpísať pod vznik Jablka, má ešte čas poslať vyplnený hárok.

„Radi by sme na ministerstvo priniesli čo najviac zaplnených hárkov pre možné chyby pri údajoch. Tie môžu z nepozornosti nastať pri zbere v teréne,“ vysvetlila. Za svoju najdôležitejšiu prioritu označila strana štrukturálnu reformu regiónov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko