Na hlavný obsah

Erupcia sopky na Kamčatke ohrozuje leteckú dopravu

Sopka môže kedykoľvek vyvrhnúť stĺpce popola do výšky 15 kilometrov.

Erupcia sopky na Kamčatke ohrozuje leteckú dopravu
Na ilustračnej snímke je zachytená erupcia sopky. Foto: TASR

Silná erupcia sopky Šiveluč na ruskom polostrove Kamčatka na Ďalekom východe, ktorá vyslala oblak popola do výšky desiatich kilometrov, predstavuje zvýšené ohrozenie pre leteckú prevádzku, varoval Kamčatský tím pre reakciu na sopečnú erupciu.

Sopka môže kedykoľvek vyvrhnúť stĺpce popola do výšky 15 kilometrov, varujú vulkanológovia. Sopečná činnosť by mohla ovplyvniť medzinárodné lety a nízkoletiace lietadlá.

„Nebo je čierne ako v noci,“ opísal situáciu na mieste spravodajca ruského denníka Kommersant. Sopka chrlí popol od šiestej ráno miestneho času (20.00 h SELČ).

Miestne úrady uzavreli školy v okrese a naliehavo odporučili obyvateľom okolitých dedín, aby zostali doma, pretože popol je ľudskému zdraviu mimoriadne škodlivý. Mrak popola sa medzitým rozšíril desiatky kilometrov okolo sopky: padanie popola hlásia z obcí vzdialených 50-70 kilometrov od sopky. Pre statickú elektrinu v mraku je počuť hrmenie.

Jedna z najaktívnejších sopiek na Kamčatke

Oblak popola nad sopkou Šiveluč podľa údajov z družíc dosiahol výšku až 20 kilometrov nad morom. Ale sopečná aktivita postupne slabne a erupcia popola aktuálne dosahuje výšku šiestich kilometrov, napísala v utorok (11. 4.) nad ránom štátna agentúra TASS s odvolaním sa na kamčatskú pobočku geofyzikálnej služby Ruskej akadémie vied. Momentálne oblak popola mieri na juh.

Šiveluč je jedna z najväčších a najaktívnejších sopiek na Kamčatke. Nachádza sa asi 450 kilometrov severovýchodne od jediného väčšieho mesta na polostrove, Petropavlovska-Kamčatského. Už v nedeľu (9. 4.) sopka dvakrát vyvrhla stĺpce popola.

Kamčatka, ktorá leží v severozápadnom cípe Tichého oceánu, patrí k najaktívnejším seizmickým oblastiam sveta. Na polostrove je okolo 200 sopiek, z ktorých dvadsaťdeväť je činných. Najvyššia z nich Ključevskaja dosahuje výšku 4 750 metrov. Mohutný vulkán v nedeľu (10. 4.) rovnako chrlil popol. Odborníci vulkanologického inštitútu pri Ruskej akadémii vied na Ključevskej v nedeľu zaregistrovali až desať erupcií za hodinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet