Na hlavný obsah

EÚ musí pracovať na obmedzovaní rizík vo vzťahoch s Čínou, uviedla šéfka EK

Podpora Taiwanu je pre Európu zásadná.

EÚ musí pracovať na obmedzovaní rizík vo vzťahoch s Čínou, uviedla šéfka EK
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Európska únia by mala pracovať na obmedzovaní rizík vo vzťahoch s Čínou. Vyhlásila šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo svojom vystúpení pred europoslancami v Štrasburgu.

Nie je však žiaduce, aby sa EÚ odvrátila od Číny ako partnera v ekonomike a vede, doplnila predsedníčka únijnej exekutívy.

Európsky parlament v utorok (18. 4.) diskutuje o potrebe formulovať jednotnú stratégiu vo vzťahoch únijného bloku s Čínou v čase, keď odborníci upozorňujú na porušovanie práv menšiny moslimských Ujgurov v provincii Sin-ťiang a Čína podniká intenzívne vojenské manévre v blízkosti Taiwanu.

Za stav ľudských práv Čínu v Európskom parlamente kritizoval šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Ten vyhlásil, že Čína podriaďuje ľudské práva ekonomickému rozvoju.

„Jednoznačne sa postavíme proti akejkoľvek zmene status quo Taiwanu pomocou sily,“ upozornila Leyenová s tým, že pôsobenie Číny vo Východočínskom mori má vplyv na európskych partnerov a ich záujmy.

Šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell v tejto súvislosti upozornil, že podpora Taiwanu je pre Európu zásadná. A to nielen z morálneho, ale aj strategického hľadiska. A to preto, že taiwanský prieliv je zásadný z hľadiska medzinárodného obchodu.

Vo svojom prejave k europoslancom tiež šéfka EK hovorila o tom, že únijný blok by mal odstrániť ekonomickú závislosť od Číny, posilniť spoluprácu s inými partnermi a zabezpečiť odolnosť v dodávateľských reťazcoch.

Doplnila, že komisia v nasledujúcich mesiacoch predloží stratégiu Únie v ekonomickej bezpečnosti. Borrel vyhlásil, že Čína má v ekonomike nad EÚ prevahu a je konkurentom v oblasti sofistikovaných technológií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet