Na hlavný obsah

EÚ zaradila Vagnerovu skupinu na svoj nový sankčný zoznam

Dôvodom je ich aktívna účasť na ruskej vojne proti Ukrajine.

EÚ zaradila Vagnerovu skupinu na svoj nový sankčný zoznam
Nástenná maľba zobrazujúca žoldnierov ruskej súkromnej polovojenskej organizácie Vagnerova skupina. Foto: TASR/AP

Európska únia vo štvrtok (13. 4.) pridala ruskú žoldniersku Vagnerovu skupinu na sankčný zoznam za „aktívnu účasť na ruskej agresívnej vojne proti Ukrajine“. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Vagnerovu skupinu, ktorá sa pokúša dobyť ukrajinské mestá Bachmut a Soledar, už vo februári zaradili na ďalší sankčný zoznam EÚ za porušovanie ľudských práv a „destabilizáciu“ krajín v Afrike.

Európska rada, ktorá zastupuje 27 členských štátov EÚ, uviedla, že nový sankčný zoznam „dopĺňa“ predchádzajúci. Vagnerovu skupinu podľa nej opätovne zaradili na tento zoznam „za konanie, ktoré podkopáva alebo ohrozuje územnú celistvosť, zvrchovanosť a nezávislosť Ukrajiny“.

To, že Vagnerova skupina je na zozname dvakrát, „zdôrazňuje medzinárodný rozmer a závažnosť aktivít tejto skupiny, ako aj jej destabilizujúci vplyv na krajiny, v ktorých pôsobí,“ uvádza sa vo vyhlásení Európskej rady.

Rada na svoj sankčný zoznam pridala aj RIA FAN, súčasť mediálnej skupiny Patriot. Jej správnu radu vedie Jevgenij Prigožin – šéf Vagnerovej skupiny.

Sťatie ukrajinského vojaka

Ruská mimovládna organizácia a dezertér z Vagnerovej skupiny tvrdia, že vagnerovci sú zodpovední za údajné sťatie ukrajinského vojnového zajatca. Video tohto aktu vyvolalo odsúdenie zo strany Ukrajiny a predstaviteľov OSN. Prigožin vo štvrtok obvinenia odmietol. Rusko uviedlo, že začalo vyšetrovanie daného záznamu.

Na osoby a subjekty uvedené na sankčnom zozname Európskej únie sa vzťahuje zmrazenie aktív v EÚ. Ale aj zákaz cestovania a zákaz poskytnúť im finančné prostriedky zo strany akejkoľvek osoby alebo firmy z Európskej únie.

Európska únia prijala v uplynulom roku celkovo proti Rusku v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu desať po sebe nasledujúcich sankčných balíkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet