Na hlavný obsah

Eurokomisia chce vytvoriť jednotný trh s liekmi. Zabezpečiť by mal rovnaký prístup k nim v celej EÚ

EK plánuje reformu farmaceutickej stratégie.

Eurokomisia chce vytvoriť jednotný trh s liekmi. Zabezpečiť by mal rovnaký prístup k nim v celej EÚ
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Európska komisia chce, aby mali všetci Európania rovnaký prístup k inovatívnym liečebným postupom a liekom. Obrovské rozdiely medzi jednotlivými štátmi plánuje odstrániť reformou farmaceutickej stratégie.

Brusel zdôraznil, že úprava nezasiahne do podnikania farmaceutických spoločností a kompetencie členských krajín neobmedzí.

Európska komisia navrhuje revíziou pravidiel v oblasti zdravotníctva vytvoriť jednotný európsky trh s liečivami. Ten by mal pacientom vo všetkých členských krajinách zaručiť v rovnakom čase rovnaký prístup k liekom.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Martin Hílek:

„Nie je žiadnym tajomstvom, že veľké členské krajiny mali doteraz lepší a rýchlejší prístup k určitým liečivám. Nemožno však vytvárať prvú a druhú triedu obyvateľov Európskej únie. Chceme to zmeniť prostredníctvom pružného systému stimulov,“ vysvetlil podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinass.

V praxi by to znamenalo, že ak výrobca uvedie nový liek vo všetkých 27 členských krajinách, môže sa ochrana jeho patentu predĺžiť až na 12 rokov. V opačnom prípade ich pred generickými liekmi ochránia len 8 rokov.

Skrátenie schvaľovacieho procesu

Lepšiu a rýchlejšiu dostupnosť má však zaručiť aj výrazné skrátenie schvaľovacieho procesu nových liekov.

„To znamená, že bez ohrozenia bezpečnosti sa skráti čas potrebný na posúdenie liekov. Dnes to bežne trvá približne 400 dní, po reforme by sa tento čas skrátil na 180 dní,“ spresnila eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová.

Podľa Bruselu, nielen pandémia, ale aj situácia počas uplynulej zimy, keď na trhu chýbali viaceré liečivá, ukázali, že zásoby kriticky dôležitých liekov je nevyhnutné monitorovať.

„Firmy budú musieť skôr oznámiť prípadný nedostatok liekov, budú musieť mať plán, aby predišli ich nedostatku. Po prvý raz v EÚ vytvoríme zoznam kritických liekov a ich dostupnosť budeme monitorovať,“ informovala Kyriakidesová.

Analytici očakávajú, že rokovania s členskými štátmi a schválenie reformy môže trvať aj viac rokov. Niektoré farmaceutické spoločnosti už naznačili, že reforma môže zasiahnuť do ich podnikania. V takom prípade budú pripravené presunúť svoje investície do iných častí sveta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet