Na hlavný obsah

Európska komisia chce kompenzovať farmárov za ukrajinské obilie

Plánuje tiež obmedziť jeho dovoz do EÚ.

Európska komisia chce kompenzovať farmárov za ukrajinské obilie
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Európska komisia (EK) pripravuje kompenzácie v celkovej hodnote 100 miliónov eur pre poľnohospodárov z krajín, ktoré susedia s Ukrajinou. Plánuje tiež opatrenia, ktoré by obmedzili dovoz ukrajinského obilia na únijný trh. Uviedol v stredu (19. 4.) podľa agentúry Reuters hovorca EK.

Komisia pritom reštrikcie dovozu obilia doteraz kritizovala a jednostranné kroky niektorých členských krajín označila za neprijateľné.

Dovoz ukrajinského obilia v uplynulých dňoch zakázali Poľsko, Maďarsko, Slovensko a dnes nanovo aj Bulharsko. Uvažuje o ňom aj Rumunsko. Poľsko sa však v utorok s Ukrajinou dohodlo na odblokovaní tranzitu ukrajinského obilia cez svoje územie od piatku. Česko zákaz dovozu nechystá.

Hovorca EK, ktorá dohliada na obchodnú politiku dvadsaťsedmičky, reštrikcie označil za „preventívne opatrenia“, píše Reuters. Týkať sa majú niektorých druhov obilnín a olejnatých semien, najmä pšenice, kukurice, slnečnicového semena a repky.

Lacné obilie z Ukrajiny zaplavilo trhy stredoeurópskych krajín, keď ho Ukrajina po vlaňajšej ruskej invázii kvôli zablokovaným čiernomorským prístavom začala prevážať pozemnou cestou cez susedné krajiny a EÚ zároveň uvoľnila pravidlá jeho predaja na unijnom trhu.

Obilie pritom pôvodne malo smerovať do chudobných afrických či blízkovýchodných krajín. Európski poľnohospodári požadujú od EÚ, aby prijala opatrenia, pretože lacnejšie ukrajinské obilie podľa nich poškodzuje domácich pestovateľov.

Podpredseda EK a komisár pre obchod Valdis Dombrovskis by mal počas dneška rokovať o dovoze ukrajinského obilia prostredníctvom videa s ministrami obchodu Bulharska, Maďarska, Poľska, Rumunska, Slovenska a Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet