Na hlavný obsah

Európska komisia kritizuje rozhodnutie Slovenska pozastaviť dovoz obilia z Ukrajiny

Česko podobný krok nezvažuje.

Európska komisia kritizuje rozhodnutie Slovenska pozastaviť dovoz obilia z Ukrajiny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Európska komisia kritizuje rozhodnutie Poľska, Maďarska a teraz už aj Slovenska. Podľa hovorkyne Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludvikovej by sa takéto opatrenia na úrovni jednotlivých členských štátov nemali prijímať.

„EK teraz potrebuje nejaký čas na to, aby zanalyzovala a podrobne preskúmala právny základ a rozsah opatrení od týchto členských štátov. Čo vieme v tejto chvíli všeobecne povedať je, že v rámci obchodnej politiky má EÚ exkluzívnu právomoc, čo znamená, že takéto opatrenia by sa na úrovni jednotlivých členských štátov nemali prijímať alebo zavádzať,“ uviedla.

Podľa nej Brusel už prijal jeden podporný balíček, ktorý dostali tri členské štáty vo výške 56 miliónov eur. „Zblízka monitorujeme situáciu v členských štátoch, ktoré sú v prvej línii, čiže hraničia s Ukrajinou. Vieme že situácia je veľmi vážna, preto EK pracuje na príprave druhého podporného balíčka,“ dodala Ludviková.

Česko zákaz nezvažuje

Česko avizuje, že sa k Poľsku, Maďarsku a Slovensku nepripojí. Zákaz dovozu ukrajinského obilia neplánuje. Rezort poľnohospodárstva považuje jednostranné opatrenia, za neprípustné. A požaduje celoeurópske riešenie.

V krajine pre podozrenie, že sa v ukrajinskom obilí nachádzajú pesticídy, sprísňujú kontroly tranzitu poľnohospodárskych surovín. Žiadna kontrola však zatiaľ pesticídy neobjavila.

Minister poľnohospodárstva Zdeněk Nekula zákaz nechystá. O celoeurópskom riešení už hovoril s európskym komisárom pre poľnohospodárstvo Januszom Wojciechowským.

Téme sme sa venovali v Správach o 12.00 h:

Českí poľnohospodári tvrdia, že majú obilia dostatok a dovoz do Česka nie je potrebný.
Podľa premiéra Petra Fialu sú potraviny v Česku drahé a konkurencia, aj v podobe ukrajinského obilia, by tlaku na ceny pomohla.

Po zákaze dovozu ukrajinského obilia, o ktorom v pondelok (17. 4.) rozhodla vláda, rokuje v utorok (18. 4.) Komoditná rada pre obilniny. Vyhodnotí, koľko ton ukrajinského obilia na Slovensko doviezli, odkedy naň Európska komisia zrušila clo.

Ale aj to, koľko ton lacného obilia už spracovali v našich mlynoch. Komoditná rada pre obilniny, je poradným orgánom ministra. Jej členmi sú pestovatelia, mlynári, krmovinári a pekári.

Hirman podpísal vyhlášku

Minister hospodárstva Karel Hirman (18. 4.) podpísal vyhlášku, ktorou sa dočasne zakazuje vstup vybraných poľnohospodárskych produktov a potravín z Ukrajiny alebo s pôvodom z Ukrajiny na územie Slovenskej republiky. Vyhláška nadobudla účinnosť dňom vyhlásenia. 

Vyhláška zakazuje napríklad dovoz obilnín, rôznych druhov cukrov, semien, cukrovej repy, octu, medu, ďalej dovoz včelieho alebo ostatných hmyzích voskov, rovnako zeleniny či ovocia z Ukrajiny na Slovensko. Ministerstvo o tom informuje na svojej stránke.

Schválená vyhláška MH SR zakazuje prepustenie vybraných produktov a potravín z Ukrajiny alebo s pôvodom Ukrajiny na územie Slovenska do colného režimu: prepustenie do voľného obehu, aktívny zušľachťovací styk, konečné použitie alebo colné uskladňovanie.

Okrem tých produktov, ktoré boli prepustené do colného režimu tranzit alebo ktoré budú pri vstupe na územie Slovenska prepustené do uvedeného colného režimu tranzit na hraničnej pobočke colného úradu. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko