Na hlavný obsah

Explózia na farme v Texase usmrtila 18-tisíc kráv

Zapríčiniť ju mohol nahromadený metán.

Explózia na farme v Texase usmrtila 18-tisíc kráv
Na snímke kravy. Foto: RTVS

Výbuch na farme v Texase začiatkom tohto týždňa podľa tamojších úradov usmrtil približne 18-tisíc kusov mliečneho hovädzieho dobytka a jedného človeka vážne zranil. Informovali o tom americké médiá, mohlo by podľa nich ísť o najtragickejší požiar farmy v Spojených štátoch za viac ako desať rokov.

K výbuchu došlo v pondelok (10. 4.) večer miestneho času na mliečnej farme South Fork Dairy blízko mestečka Dimmitt. Podľa úradov ho mohlo spôsobiť vznietenie metánu spôsobené prehriatím strojov.

V rokoch 2018 až 2021 usmrtili požiare v USA takmer tri milióny hospodárskych zvierat, vrátane viac ako 1,7 milióna kurčiat píše spravodajský web BBC.

Úrad šerifa okresu Castro uviedol, že hlásenie o požiari na farme dostal 10. apríla okolo 19:21. Záchranári a policajti po príchode na miesto našli jedného človeka v kritickom stave, ktorého po vyslobodení vrtuľníkom prepravili do nemocnice. Web USA Today napísal, že dotyčný je zamestnancom farmy a je teraz v stabilizovanom stave.

Prehriatie stroja a výbuch metánu

Presný počet kráv, ktoré usmrtil požiar a dym, síce nie je známy, hovorkyňa úradu šerifa okresu Castro ale potvrdila BBC, že farma prišla odhadom o 18-tisíc kusov dobytka.

Šerif okresu Castro Sal Rivera v rozhovore s lokálnou stanicou KFDA uviedol, že niekoľko kráv prežilo. Ale niektoré z nich sa možno natoľko zranili, že ich musia utratiť. Poznamenal tiež, že podľa vyšetrovateľov mohlo výbuchu predchádzať prehriatie stroja, ktorý opísal ako „vysávač na vodu a hnoj“. „Je možné, že sa prehrial a pravdepodobne sa metán a podobné veci vznietili, rozšírili a explodovali,“ povedal.

Inštitút na ochranu zvierat (AWI), ktorý sídli vo Washingtone, BBC oznámil, že ak by sa bilancia 18-tisíc mŕtvych kráv potvrdila, išlo by o najtragickejší požiar kravína od roku 2013. Vtedy začali túto štatistiku viesť. Podľa AWI od roku 2013 pri požiaroch zahynulo takmer 6,5 milióna hospodárskych zvierat. Z toho asi šesť miliónov kurčiat a asi 7 300 kráv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet