Na hlavný obsah

Fico chce zastaviť dodávky zbraní na Ukrajinu, ak bude v novej vláde. Naď tvrdí, že plní pokyny z Moskvy

Vstup Ukrajiny do EÚ však Smer-SD podporí.

Fico chce zastaviť dodávky zbraní na Ukrajinu, ak bude v novej vláde. Naď tvrdí, že plní pokyny z Moskvy
Predstavitelia strany Smer-SD. Foto: RTVS

Ak sa strana Smer-SD stane súčasťou novej vlády, zastaví dodávky zbraní na Ukrajinu a uprednostní okamžité mierové rokovania. Líder strany Robert Fico to vyhlásil na stretnutí s veľvyslancami Európskej únie, Spojeného kráľovstva a Spojených štátov na Slovensku. Minister obrany Jaroslav Naď je presvedčený, že Smer plní pokyny z Moskvy.

Líder najsilnejšej opozičnej strany veľvyslancom predstavil nový program zahraničnej politiky Smeru. „To je dokonca aj súčasťou nášho oficiálneho dokumentu, že Smer, pokiaľ ide o štát, nebude dodávať na Ukrajinu žiadne zbrane,“ povedal Fico.

„Ako budúci člen vlády, nedajbože premiér, to by znamenalo veľké ohrozenie Slovenska,“ uviedol premiér Eduard Heger. Naď zasa tvrdí, že všetko čo Smer-SD hovorí, napísali v Kremli. „Je to hanba,“ dodal.

Téme sa v reportáži v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Monika Maťová:

„Zbrane len predlžujú vojnový konflikt, ktorý nemá vojenské riešenie. A bude o státisíce mŕtvych ľudí viac. Bez zmeny postoja Ruskej federácie k tomu, čo sa dnes na Ukrajine deje,“ pokračoval Fico.

„Je to logické pomáhať tým, ktorí sú napadnutí. Robert Fico má komunistickú dušu. Potvrdzuje to každým svojím krokom, každým svojím vyjadrením,“ myslí si Heger.

„Myslím si, že opäť zažil včera obrovskú hanbu Robert Fico na stretnutí s veľvyslancami. Veľvyslanci mu jasne hovoria, že nikto zo slobodného sveta nechce mať s Robertom Ficom a so stranou Smer nič spoločné,“ zdôraznil šéf rezortu obrany.

Predstavitelia Smeru nepopierajú, že veľvyslanci vyjadrili obavy o zahranično-politickú orientáciu strany. Podpredseda strany Juraj Blanár však tvrdí, že potom, čo program detailne predstavili, veľvyslanci zmenili názor.

Veľvyslanci USA a Británie na Slovensku vyzvali predstaviteľov strany Smer-SD, aby sa nepridávali na stranu ruského prezidenta Vladimíra Putina a pomáhali napadnutej Ukrajine.

Vstup Ukrajiny do EÚ

Po stretnutí s veľvyslancami Fico rovnako vyhlásil, že Smer-SD podporuje vstup Ukrajiny do EÚ, ak splní určité podmienky. Zároveň má problém s tým, aby sa naši východní susedia stali súčasťou NATO.

„Ak má Ukrajina ambíciu stať sa členským štátom EÚ, sme pripravení pomôcť, lebo obdobie prechodu k členstvu môže byť pomerne dlhé,“ povedal Fico s tým, že slovenské skúsenosti môžu byť pre Ukrajinu cenné.

„Sme za členstvo Ukrajiny v EÚ, ale pri splnení podmienok,“ dodal. Nedá sa podľa neho zobrať do EÚ kohokoľvek len pre ukázanie politického gesta. „Každá krajina, ktorá má vstúpiť do EÚ, má byť na to primerane pripravená. Ak bude Smer vo vláde, vyvinieme všetky aktivity, aby sme Ukrajine v pripravenosti pomohli,“ doplnil.

Zároveň Fico informoval, že Smer-SD má „obrovské problémy“ s predstavou, že by mala byť Ukrajina členom NATO. „Tieto výhrady sme definovali veľmi presne a jasne,“ doplnil.

Strana tiež veľvyslancom oznámila, že bude podporovať len také sankcie, ktoré majú zmysel. Doterajšie sankcie podľa Fica poškodzovali skôr toho, kto ich vymyslel a aplikoval, a nie toho, komu boli určené.

„Smer nikdy nepodporí sankciu, aby sa mierový jadrový program zaradil do sankcií proti Ruskej federácii, pretože to by znamenalo pre slovenský jadrový program obrovské komplikácie,“ dodal.

Fico si myslí, že veľvyslanci nemajú odpoveď na to, čo sa bude ďalej diať v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. „Vyzerá to tak, že sú pripravení na dlhodobú vojnu. My sme za okamžité mierové rokovania,“ povedal s tým, že v tejto téme sa s veľvyslancami rozchádzajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko