Na hlavný obsah

Fínsko sa oficiálne pripojilo k NATO. K rozhodnutiu ho dotlačila ruská agresia

Aliancia sa naposledy rozširovala pred tromi rokmi.

Zľava fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a šéf rezortu diplomacie USA Antony Blinken.
Zľava fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a šéf rezortu diplomacie USA Antony Blinken.Foto: TASR/AP

Fínsko sa v utorok oficiálne stalo 31. členskou krajinou Severoatlantickej aliancie. Práve v deň 74. výročia založenia tohto obranného zoskupenia vztýčili pred sídlom NATO v Bruseli pri slávnostnom ceremoniáli fínsku vlajku.

Prístupové dokumenty Fínska odovzdal v Bruseli minister zahraničných vecí Pekka Haavisto. „Prijatím tohto prístupového nástroja môžeme v tejto chvíli konštatovať, že Fínsko je 31. členom NATO,“ vyhlásil podľa agentúry AFP americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý je oficiálnym kustódom Severoatlantickej zmluvy.

„Je to historický deň,“ povedal podľa agentúry DPA generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Na spoločnej tlačovej konferencii s fínskym prezidentom Saulim Niinistöom neskôr vyhlásil, že „Fínsko má teraz najsilnejších priateľov a spojencov na svete“.

Ruský prezident Vladimir Putin teraz podľa Stoltenberga vidí, že agresia a zastrašovanie nefungujú. „Namiesto menej NATO dosiahol pravý opak – viac NATO. A naše dvere zostávajú otvorené,“ zdôraznil generálny tajomník Aliancie.

Vlajka Fínska bude viať pred sídlom NATO v Bruseli v abecednom poradí medzi Estónskom a Francúzskom. Fínsko sa následne zúčastní na zasadnutí ministrov zahraničných vecí Aliancie po prvýkrát už ako jej plnohodnotný člen.

Vstup Fínska do NATO odobrilo minulý týždeň Turecko ako vôbec posledná členská krajina Aliancie.

Biden: Putin sa prerátal

Americký prezident Joe Biden vo vyhlásení privítal vstup Fínska do NATO a napísal, že sa teší na prijatie Švédska. Putin sa podľa neho pomýlil, keď si myslel, že začatím brutálnej a agresívnej vojny proti Ukrajine Európu a NATO rozdelí.

„Keď Putin začal brutálnu agresívnu vojnu proti ukrajinskému ľudu, myslel si, že rozdelí Európu a NATO. Mýlil sa. Dnes sme jednotnejší ako kedykoľvek predtým. A spoločne – posilnení naším najnovším spojencom Fínskom – budeme aj naďalej chrániť transatlantickú bezpečnosť, brániť každý centimeter územia NATO a čeliť všetkým výzvam,“ uviedol Biden.

Fínsko urobilo vstupom do NATO dobré rozhodnutie, bude cenným spojencom. Skonštatoval to dočasne poverený premiér Eduard Heger. Zdôraznil, že ruskej imperiálnej rozpínavosti vieme čeliť iba spoločne. Vyzdvihol pritom bezpečnostné záruky členstva v Aliancii.

„Fínsko svojím vstupom do NATO urobilo dobré rozhodnutie a bude cenným spojencom vďaka svojim jasným hodnotám, vďaka dobre vyzbrojeným a početným ozbrojeným silám a vďaka svojej odolnosti proti hybridným hrozbám,“ uviedol.

Vyzdvihol tiež úroveň vzdelania a históriu Fínska, ale aj vyspelý obranný priemysel, s ktorým má Slovensko rozvinutú spoluprácu.

Skonštatoval, že počas ruskej invázie na Ukrajinu sa vstup Slovenska do NATO ukázal ako dobrý krok. Je presvedčený, že rovnako sa tak ukáže aj rozhodnutie Fínska.

„Nebyť Putinovej agresie proti Ukrajine, tak by zrejme k tomu tak skoro nedošlo. Fíni si za tie roky na svoju neutralitu zvykli a získali k nej aj emocionálny vzťah, pretože sa stala súčasťou obrazu krajiny. Avšak Putin rozsvietil všetky červené kontrolky svojich susedov,“ podotkol Heger.

Vstupu Fínska do NATO sme sa venovali aj v Správach RTVS o 19.00 h:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet