Na hlavný obsah

Florida zakázala interrupcie po 6. týždni tehotenstva. Zákaz má niekoľko výnimiek

Napríklad ak je tehotenstvo výsledkom znásilnenia.

Florida zakázala interrupcie po 6. týždni tehotenstva.  Zákaz má niekoľko výnimiek
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zákonodarný zbor amerického štátu Florida, v ktorom dominujú republikáni, schválil vo štvrtok (13. 4.) zákaz vykonávania väčšiny interrupcií po šiestom týždni tehotenstva. Tento krok okamžite odsúdil Biely dom, informuje agentúra AFP.

Za zákaz hlasovalo v dolnej komore floridského zákonodarného zboru 70 členov a proti 40. Pred týždňom pritom zákon schválila aj horná komora – floridský Senát. Zákon teraz musí podpísať guvernér Floridy Ron DeSantis.

Podľa Bieleho domu je schválenie tohto zákona v rozpore so základnými slobodami a nezhoduje sa s názorom veľkej väčšiny. „Tento zákaz znemožní štyrom miliónom Floriďaniek v reprodukčnom veku prístup k interrupcii po šiestom týždni teda predtým, ako väčšina žien vôbec vie, že sú tehotné,“ uviedla hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová.

Na základe nového zákona môže žena na Floride podstúpiť interrupciu po šiestom týždni tehotenstva len v prípade, že plod nie je životaschopný, tehotenstvo ohrozuje zdravie matky alebo je výsledkom znásilnenia či incestu a žena nie je tehotná dlhšie ako 15 týždňov.

Floridský zákonodarný zbor pritom skrátil obdobie, počas ktorého môže žena podstúpiť interrupciu, v priebehu jedného roka už druhýkrát. Vlani v apríli DeSantis podpisoval zákon, v ktorom sa toto obdobie skracovalo z 24 na 15 týždňov.

Jeden z najzhovievavejších štátov v oblasti

Podľa AFP si DeSantis týmito zákonmi vylepšuje svoju reputáciu konzervatívca. Zvažuje, že bude v prezidentských voľbách v roku 2024 kandidovať za republikánov.

Nový zákon pritom nevstúpi do platnosti, kým floridský najvyšší súd nerozhodne o odvolaní, ktoré proti predošlému skráteniu tohto obdobia na 15 týždňov podalo niekoľko skupín.

Podľa prieskumu amerického Inštitútu pre výskum vzťahov s verejnosťou si približne 64 percent Floriďanov myslí, že interrupcie by mali povoliť vo väčšine alebo vo všetkých prípadoch.

Aj s 15 týždňovým limitom na podstúpenie interrupcie je Florida v tejto oblasti jedným z najzhovievavejších štátov na juhovýchode USA. Mnohé ženy z okolitých amerických štátov tam preto v poslednom období cestovali, aby podstúpili interrupciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet