Na hlavný obsah

Fotograf zvíťazil v prestížnej súťaži, snímku však vytvorila umelá inteligencia

Ocenenie si odmietol prevziať.

Nemecký fotograf Boris Eldagsen zvíťazil v jednej z kategórií súťaže Sony World Photography Awards. Organizátori ju označujú za jeden z najvýznamnejších fotografických súbojov roka. Ocenenie za svoju fotografiu však odmietol prevziať. Chvíľu potom prezradil, že snímku úplne vytvorila umelá inteligencia (AI), napísal server ITV News.

Eldagsen zvíťazil v kategórii Creative Open na súťaži Sony World Photography Awards, ktorá sa konala minulý týždeň v londýnskej galérii Somerset House. Ocenenie získal za svoju snímku s názvom Pseudomnesia: The Electrician, čiernobiely portrét zachytávajúci dve ženy v štýle štyridsiatych rokov.

Umelec však čoskoro na svojich webových stránkach vydal vyhlásenie, v ktorom vysvetlil, že sa prihlásil ako „drzá opica“. „Fotografia“ podľa neho bola vytvorená pomocou umelej inteligencie.

„Prihlásil som sa, aby som zistil, či sú súťaže pripravené na to, aby sa do nich prihlasovali snímky vytvorené pomocou umelej inteligencie. Nie sú,“ uviedol Eldagsen. Svet fotografie podľa neho potrebuje otvorenú diskusiu o tom, čo chce považovať za fotografiu a čo už nie.

Fotograf uviedol, že dúfa, že jeho krok „urýchli debatu“ o využití umelej inteligencie v priemysle. Dodal, že jeho kúsok znamenal „historický moment“. Bolo prvýkrát, čo snímka umelej inteligencie zvíťazila v prestížnej medzinárodnej fotografickej súťaži.

„Snímky umelej inteligencie a fotografie by si nemali konkurovať v takejto súťaži. Sú to odlišné entity. Umelá inteligencia nie je fotografia. Preto cenu neprijmem,“ povedal. Vyhlásenie doplnil návrhom, aby cenu venovali fotografickému festivalu v Odese na Ukrajine.

Ceny Sony World Photography Awards udeľuje združenie World Photography Organisation, ktoré vzniklo v roku 2007. Označuje sa za „globálnu platformu“ pre fotografické projekty, ktorá spolupracuje s partnermi po celom svete.

Vyjadrenie hovorcu združenia

Hovorca združenia uviedol, že Eldagsen im potvrdil „spoluvytvorenie“ snímky pomocou umelej inteligencie. A to ešte predtým, ako ho vyhlásili za víťaza.

„Tvorivá kategória otvorenej súťaže víta rôzne experimentálne prístupy k tvorbe obrazu od kyanotypov a lúčových fotografií až po najmodernejšie digitálne postupy. Na základe korešpondencie s Borisom a záruk, ktoré poskytol, sme preto usúdili, že jeho príspevok spĺňa kritériá tejto kategórie. Jeho účasť sme tak podporili,“ uviedol hovorca.

„Vzhľadom na to, že sa teraz rozhodol svoju cenu odmietnuť, pozastavili sme s ním naše aktivity a v súlade s jeho želaním sme ho zo súťaže vyradili,“ uviedol hovorca fotografickej súťaže.

„Vzhľadom na jeho konanie a následné vyhlásenie, v ktorom konštatoval, že sa nás úmyselne pokúsil uviesť do omylu, a tým zneplatniť záruky, ktoré poskytol, sa domnievame, že s ním už nie sme schopní viesť zmysluplný a konštruktívny dialóg,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet