Na hlavný obsah

Francúzska Ústavná rada schválila v základných bodoch Macronovu dôchodkovú reformu

Jej návrh vyvolal v krajine vlnu masových protestov.

Francúzska Ústavná rada schválila v základných bodoch Macronovu dôchodkovú reformu
Policajné zložky postavili v Paríži barikádu pred Ústavnou radou. Foto: TASR/AP

Francúzska Ústavná rada potvrdila platnosť nepopulárnej dôchodkovej reformy v základných bodoch. Reforma je jednou z vlajkových lodí druhého funkčného obdobia prezidenta Emmanuela Macrona.

Jej návrh vyvolal v posledných mesiacoch vo Francúzsku vlnu masových protestov. Reforma okrem iného totiž posúva vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov. Informovala o tom agentúra AFP.

Rada, ktorá je obdobou ústavného súdu, v piatok (14. 4.) zároveň zamietla návrh opozície na vypísanie referenda o zákaze dôchodkovej hranice. Podľa televízie BFM TV prezident Emmanuel Macron podpíše reformný zákon do 48 hodín.

Členovia Ústavnej rady odmietli viaceré vedľajšie aspekty reformy. Nespochybnili jej hlavné opatrenie, ktorým je zvýšenie veku odchodu do dôchodku, uvádza sa v tlačovej správe Ústavnej rady.

Masové demonštrácie

Proti reforme sa zmobilizovali odbory a opozícia. Ulice francúzskych miest boli v posledných mesiacoch dejiskom veľkých protestov, ktoré často sprevádzali nepokoje. Niektorí občania nečakali na verdikt a v piatok opäť vyšli do ulíc.

Líderka krajnej pravice Marine Le Penová v reakcii na rozhodnutie ubezpečila, že osud reformy „ešte nie je spečatený“. Aj líder krajnej ľavice Jean-Luc Mélenchon na Twitteri napísal, že boj proti reforme pokračuje.

Ústavná rada rozhodovala o tom, či je reforma v súlade s ústavou. Mohla by ju schváliť ako celok, schváliť ju s výhradami k niektorým častiam alebo ju úplne zamietnuť.

Zachovanie posunu veku odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov je víťazstvom prezidenta Macrona a vlády premiérky Élisabeth Borneovej. Zákon by mal byť vyhlásený približne o dva týždne.

Nezávisle od rozhodnutia o samotnej dôchodkovej reforme v piatok Ústavná rada zamietla opozičný návrh na vypísanie referenda o zákaze posunu hranice odchodu do dôchodku. Opozícia predložila ďalší návrh na vypísanie referenda. Ústavná rada sa ním má podľa agentúry AP zaoberať začiatkom mája.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet