Na hlavný obsah

Futbalové ihriská, plavecké bazény aj krytý lyžiarsky svah. V Galante chcú postaviť obrovský športový areál

Ide o súkromnú investíciu za stovky miliónov eur.

Futbalové ihriská, plavecké bazény aj krytý lyžiarsky svah. V Galante chcú postaviť obrovský športový areál
Vizualizácia športového areálu v Galante. Foto: RTVS

V Galante chcú postaviť obrovský športový areál. Má mať niekoľko futbalových ihrísk, športových hál, bazénov aj krytý lyžiarsky svah. Ide o súkromnú investíciu za stovky miliónov eur. Slúžiť má profesionálnym športovcom aj ako atrakcia pre verejnosť.

Takmer 40 hektárový areál by mal byť akési športové mestečko na okraji Galanty. Projekt rozdelili na dve etapy. V prvej chcú vytvoriť zázemie pre futbalistov a na trávniku hostiť aj majstrovstvá Európy.

„Desať vonkajších futbalových ihrísk, futbalový štadión, futbalová hala a celá futbalová akadémia pre 220 až 230 žiakov a dorastencov,“ priblížil architekt a spoluautor projektu Ján Veselovský.

Budú tam mať ubytovanie, jedálne, wellness, lekárov aj miestnosť pre veľké kongresy. V druhej etape sa k futbalu pridajú plavecké bazény a lyžiarska hala s vyše 700 metrov dlhým svahom a lanovkami.

„Zimný svet by mal byť určený pre rodiny. Bobové dráhy aj sánkovanie, bežecký tunel s dĺžkou 1,25 kilometra, priestory pre biatlonové športy,“ vymenoval Veselovský.

Komplex bude stáť na súkromnom pozemku neďaleko výjazdu na diaľnicu. Už roky je táto plocha určená územným plánom pre šport a rekreáciu.

Športovému areálu v Galante sa venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Akcionári so súkromnými zdrojmi

Za projektom stojí slovenská firma so slovenskými akcionármi a súkromnými zdrojmi. Akými presne, nepovedali. Ubezpečili však, že sú isté. „Hýbeme sa okolo 250 až 300 miliónov eur,“ dodal spoluautor projektu.

„Slovensko má veľký dlh k športovej infraštruktúre. Najlepší športovci chodia aj do zahraničia. Máme dobrý komplex v Šamoríne pre letné športy, ale pre zimné a celoročný tréning sa na Slovensku nedá využívať nič,“ vysvetlil predseda Klubu športových redaktorov Slovenského syndikátu novinárov Peter Pašuth.

„Niektorí hovoria, že o to nebude veľký záujem, a že to nie je dobrá investícia tu. Je príliš megalomanský, príliš veľký. Mňa najviac desí tá lyžiarska hala, a to, aký hluk bude produkovať a koľko energie spotrebuje,“ priblížila obyvateľka Galanty.

Mesto je zatiaľ nápadu naklonené. „Myslím si, že by to mohlo byť prínosom, ale záverečná bodka bude až vtedy, keď projekt bude stáť,“ uviedol primátor mesta Galanta Peter Kolek.

Investor chce s výstavbou začať do konca tohto roka. Zatiaľ však pripravuje podklady k stavebnému konaniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny