Na hlavný obsah

Futbalový štadión v Komárne obnovia za maďarské peniaze. Za projektom stojí Orbánov blízky priateľ

Po rekonštrukcii sa stane jedným z najmodernejších na Slovensku.

Futbalový štadión v Komárne obnovia za maďarské peniaze. Za projektom stojí Orbánov blízky priateľ
Štadión futbalového klubu KFC Komárno. Foto: RTVS

Komárno bude mať vynovený futbalový štadión – za štátne peniaze susednej krajiny. Medzi staviteľmi figuruje aj meno známeho maďarského oligarchu a blízkeho priateľa premiéra Viktora Orbána.

Asi šesť miliónov eur od Orbána dostal futbalový klub ešte v roku 2017, teda po tom, ako komárňanskí futbalisti prešli do druhej ligy. Sú občianske združenie, na opravu štadióna nemali.

Prezident futbalového klubu KFC Komárno Juraj Baráth tvrdí, že pre peniaze písali aj do Bracelony a rôznym bankárom, no odpoveď prišla len z Maďarska.

Maďarskej investícii na Slovensku sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala aj redaktorka Lucia Hamran Kollárová:

O rekonštrukcii odvtedy počuť nebolo. Šesť rokov vraj riešili majetkové vzťahy, povolenia a naťahovalo sa aj verejné obstarávanie. Zhotoviteľ je jasný až teraz. Súťaž vyhralo konzorcium dvoch firiem – jedna so sídlom v Komárne, druhá z maďarskej dediny Felcsút, v ktorej vyrastal aj maďarský premiér.

Je to rodinná firma jeho blízkeho priateľa Lőrinca Mészárosa – podnikateľa, ktorý roky kraľoval rebríčku najbohatších Maďarov.

„No veľmi jednoducho. V Maďarsku náš partner vybavil určité ceny. My máme dodávateľov už 15 rokov, mohli nám dávať omnoho lepšiu cenovú ponuku,“ odpovedal Attila Csémy, konateľ stavebnej firmy Delaty 9 Project, na otázku, ako je možné, že firma ponúkla o tri milióny eur lacnejší projekt než tie slovenské.

Maďarské investície

Štadión chcú opraviť za 19,6 milióna eur. Zaplatiť by to celé mala maďarská vláda, vraj bezodplatne.

„Viktor Orbán hovorí, že chce poskytovať tieto peniaze, aby urobil nejakú spolupatričnosť v Karpatskej kotline. Dávajú peniaze najmä na mládež,“ vysvetlil Márk Finta, novinár portálu napunk.sk.

Milióny na futbal dostala z Maďarska voľakedy aj Dunajská Streda. Pravidelne podporujú športovcov aj v Rumunsku, Srbsku či v Chorvátsku. V Komárne dostanú vyhrievaný trávnik, tribúny pre päťtisíc divákov, nový hotel aj tréningové ihriská.

Po rekonštrukcii by malo byť komárňanské ihrisko jedno z najmodernejších na Slovensku. S prácami chcú začať už v máji – hotoví by mali byť do jesene budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport