Na hlavný obsah

György Gyimesi končí v OĽANO. Rokuje o spolupráci so stranou Aliancia

Zatiaľ sa však nedohodli.

György Gyimesi končí v OĽANO. Rokuje o spolupráci so stranou Aliancia
Na snímke poslanec parlamentu György Gyimesi. Foto: TASR

György Gyimesi vystupuje z hnutia OĽANO. V stredu (19. 4.) o tom informoval predseda strany Igor Matovič. Po odchode z hnutia rokuje so stranou Aliancia-Szövetség, zatiaľ do nej však nevstupuje. „Dohoda medzi nami momentálne nie je,“ podotkol.

Jeho názory s OĽANO sa pri vojne na Ukrajine rozchádzajú, čím si myslí, že hnutiu škodí. Druhým dôvodom je jeho vzťah k Eduardovi Hegerovi. Myslí si, že OĽANO k svojmu bývalému členovi nie je dostatočne kritické, čo sa týka jeho vedenia krajiny.

K definitívnemu rozhodnutiu Gyimesiho odísť z OĽANO prispelo rozhodnutie Eduarda Hegera zrušiť päť slovenských pôrodníc. Tvrdí však, že čo sa týka vážnych názorových konfliktov, ten mal len s dočasným ministrom obrany Jaroslavom Naďom. Šéf rezortu mal Gyimesiho často označiť ako konfliktného.

„Okolnosti, za ktorých sme vstupovali do tejto vlády, sa zmenili mnohými spôsobmi. Spôsobila to pandémia covidu, vojna na Ukrajine, spôsobili to ťažké krízy, ktoré na Slovensku nemali obdobu. Ja som však zostal taký istý – moje hodnoty zostali nemenné a nezmenili sa ani moje názory. Ak toto niekto vníma ako konflikt, za to môže on, nie ja,“ skonštatoval Gyimesi.

Gyimesi sa zároveň verejne ospravedlnil predsedovi platformy Most-Híd strany Aliancia Konrádovi Rigóovi za nepravdivé informácie o jeho zdravotnom stave, ktoré v minulosti uviedol na tlačovej konferencii. Dodal, že sa mu ospravedlnil aj v liste, ako to od neho žiadal.

Spolu s platformou SMK sa dohodol, že o tom, v čom spočívajú ich rokovania, informovať nebudú. Svoje konflikty s platformou Most-Híd nevidí ako prekážku v tom, aby mohol v Aliancii fungovať. Ak by však rokovania s maďarskou stranou nevyšli, tvrdí, že alternatívny plán zatiaľ nemá. Vylúčil však, že by zakladal vlastnú stranu.

Téme sa venovali aj redaktori RTVS Diana Kovaľová Jakub Horáček:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko