Na hlavný obsah

Horná Nitra sa vyľudňuje: Bane prepustili už 2 000 ľudí. O prácu príde ešte ďalších 1 800 zamestnancov

Vznik nových pracovných miest mal zabezpečiť štát.

Horná Nitra sa vyľudňuje: Bane prepustili už 2 000 ľudí. O prácu príde ešte ďalších 1 800 zamestnancov
Na snímke traktor pracujúci s uhlím. Foto: RTVS

Po 110 rokoch sa na hornej Nitre končí ťažba hnedého uhlia. Hornonitrianske bane postupne znižujú počet zamestnancov, presne podľa Plánu transformácie hornej Nitry. Podľa toho istého plánu mal štát zabezpečiť v regióne vznik nových pracovných miest. Horná Nitra sa vyľudňuje.

Ešte pred niekoľkými rokmi bol ťažobný priemysel najväčším zamestnávateľom regiónu hornej Nitry. Posledných 30 rokov zamestnávali bane zhruba 10-tisíc ľudí. Požiadavky Európskej komisie na zníženie emisií oxidu uhličitého a prechod na zelené zdroje energií vytvorili tlak na ukončenie ťažby uhlia.

„V decembri 2018 sa definitívne povedalo, že sa ukončí všeobecný hospodársky záujem na podporu výroby elektriny z hnedého uhlia. Rozhodlo sa aj o ukončení ťažby v roku 2023,“ vysvetlil predseda dozornej rady Hornonitrianske bane Rastislav Januščák.

Situácii v hornonitrianskej bani sa venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

Vznikol Plán transformácie hornej Nitry, ktorý bane zaviazal, aby postupne znižovali výrobu a počet zamestnancov. „S pracovnými miestami sme poklesli a počas tohto obdobia sa nevytvorilo ani jedno pracovné miesto v okrese Prievidza,“ dodal Januščák.

Región ponúka mnoho iných príležitostí

Podľa bývalého štátneho tajomníka rezortu hospodárstva Karola Galeka je na hornej Nitre viacero iných výrobcov.

„Máme tam aj výrobcov ako sú Nestlé, Velux alebo iných príležitostí je tam naozaj dostatok. Samotné Hornonitrianske bane majú niekoľko príležitostí, ktoré chcú prefinancovať z fondu spravodlivej transformácie. Či už sa bavíme o pestovaní rajčín, chovu sumčeka afrického, aktivity zamerané na rekreáciu či výrobu železničných vagónov,“ priblížil.

Bane už prepustili 2 000 ľudí. O prácu postupne príde ešte 1 800. Rastislav Januščák vysvetľuje, že také množstvo ľudí nebude chovať sumčekov, ani pestovať rajčiny. Kapacity firiem sa tiež obmedzujú. O vznik nových pracovných miest sa mal postarať štát.

„Momentálne to neprináša väčšie percento nezamestnanosti, ale odliv obyvateľov z okresu. Desať rokov dozadu mala Prievidza okolo 55-tisíc obyvateľov, dnes ich má už len 45-tisíc. To isté sa deje v Handlovej aj v okolitých obciach,“ dodal.

Zástupcovia baní vyzývajú štát, aby urýchlene vypísal výzvy z programu Slovensko. To by mohlo aspoň čiastočne podporiť vznik nových pracovných miest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny