Na hlavný obsah

HPV vírus môže spôsobiť viaceré závažné zdravotné problémy. Liek na neho neexistuje

Predísť sa mu dá jedine vakcináciou.

HPV vírus môže spôsobiť viaceré závažné zdravotné problémy. Liek na neho neexistuje
Očkovanie proti HPV. Foto: RTVS

HPV vírus môže spôsobiť viaceré zdravotné problémy — od bradavíc až po rôzne druhy rakoviny. Liek na neho žiaľ neexistuje, predísť sa mu dá jedine vakcináciou. Košická univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) preto otvorila Centrum pre prevenciu infekcií. Zaočkovali v ňom prvých záujemcov.

Ľudský papilomavírus – inak povedané HPV – má podľa odborníkov viac ako 90 percent populácie. Prenáša sa najmä pohlavným stykom, kontaktom kože na kožu alebo sliznicou.

„Vírus je veľmi častý v populácii a príde s ním do kontaktu väčšina aspoň raz za život. Určite je optimálne zaočkovať sa, keď je to odporúčane vzhľadom na to, že ľudia nemali ešte pohlavný styk a majú najlepšiu funkciu imunitného systému u 12-ročných chlapcov alebo dievčat,“ vysvetlil infektológ Pavol Jarčuška.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Nikoleta Ferková:

Deťom do 12 rokov sa očkovanie plne prepláca, dospelí si ho musia hradiť sami. „Tieto deti dostavajú dvojdávkovú schému. Je určitá snaha, aby sa posunula veková hranica na očkovanie detí aspoň do 15 rokov, do kedy je možné podávať dvojdávkovú schému,“ uviedla lekárka Ingrid Urbančíková z očkovacieho centra v Košiciach.

Prvým detským pacientom, ktorý sa zaočkoval v novotvorenom centre na vírus HPV, bol len 14-ročný Peter. „My sme sa o tom veľa bavili aj s rodičmi. Je to viac-menej jedna z tých najlepších prevencii proti všelijakým chorobám. Som veľmi šťastný za to, že som mal takú možnosť,“ povedal.

Lekári v novom centre pacientom urobia aj skríning v podobe vyšetrenia moču.

Môže spôsobiť aj rakovinu

Počet onkologicky chorých pacientov každoročne stúpa. HPV vírus spôsobuje napríklad rakovinu pošvy, hlavy, krku, ale aj konečníka a u mužov aj rakovinu penisu. Odborníci preto radia, dať sa proti nemu čím skôr zaočkovať.

„Papilomavírus sa nachádza na pokožke, tým pádom sa môže preniesť na rôzne lokality. Dôležitý je mechanizmus trenia. V ktorej lokalite dôjde k takému častejšiemu treniu, tak tam bude väčší problém. Ruky alebo najviac ošúchané časti nášho tela majú strašne hrubú vrstvu kože, čiže tam papilomavírus nerobí zas takú šarapatu,“ priblížil zástupca prednostu Klinik infektológie UNLP Martin Novotný.

Na Slovensku sa očkovanie proti HPV odporúča od roku 2019, oproti zahraničiu sa u nás táto vakcinácia zatiaľ stále len rozbieha. Niektoré európske krajiny totiž za uplynulých 20 rokov dosiahli 90-percentnú zaočkovanosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko