Na hlavný obsah

Hrozba kybernetických útokov na Slovensku rastie, chýbajú nám tisíce bezpečnostných analytikov

Hekeri sa snažia ochromiť aj weby štátnych inštitúcií.

Hrozba kybernetických útokov na Slovensku rastie, chýbajú nám tisíce bezpečnostných analytikov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Počet kybernetických útokov v Európe aj na Slovensku rastie. Hekeri sa snažili ochromiť weby či získať informácie od viacerých štátnych inštitúcií. Odborníci upozorňujú, že na Slovensku chýbajú tisíce bezpečnostných analytikov.

Ruská skupina Anonymous nedávno zablokovala stránku Národnej rady (NR) SR ako odvetu za darovanie migov na Ukrajinu.

Kybernetické útoky sú však čoraz častejšie. Vlani sa terčom hekerov stali aj štátny podnik Lesy SR, jeden z telekomunikačných operátorov či ministerstvo obrany. Snahy získať citlivé informácie neutíchajú. Obranná línia má totiž nedostatky.

„V zásade sa boríme s obrovským nedostatkom IT odborníkov, nízkou úrovňou vzdelávania v rámci organizácií. V prípade zdravotníctva treba spomenúť, že je tam zastaraná IT infraštruktúra,“ priblížil hovorca Národného bezpečnostného úradu Peter Habara.

Téme kyberbezpečnosti sa v Správach o 19.00 h venoval redaktor RTVS Ivan Tománek:

Kompetenčné centrum sa začiatkom roka zameralo na to, koľko takzvaných IT bezpečnostných analytikov na Slovensku momentálne chýba.

„Vyšlo hrôzostrašné číslo. Osobne som predpokladal menej. Okolo 20-tisíc, a to sme pristupovali k výpočtu konzervatívnym spôsobom. To je verejná správa, samospráva, orgány činné v trestnom konaní, vysoké školy, výrobné podniky, ide to naprieč,“ vysvetlil Ivan Makatura z Kompetenčného a certifikačného centra kybernetickej bezpečnosti.

Podpora z ministerstiev

„Tento rok z plánu obnovy poskytneme úspešným vysokým školám podporu viac než šesť miliónov eur na budovanie vzdelávacích a výskumných centier so študijnými odbormi zameranými na kybernetickú bezpečnosť,“ uviedlo k tejto téme ministerstvo investícií a informatizácie.

Ministerstvo školstva zase zriadilo pracovnú skupinu pre Akčný plán kybernetickej bezpečnosti. „Momentálne plní úlohy vyplývajúce z akčného plánu. Okrem toho o probléme komunikujeme aj s rezortom investícií,“ dodal rezort školstva.

„Keby sme sa spoľahli na to, že odteraz a ďalej budú vysoké školy vychovávať profesionálov v tejto oblasti, tak to pri kapacite vysokých škôl, relevantných fakúlt, nastane tak o 10 až 15 rokov,“ skonštatoval Makatura.

Zaplátať diery v chýbajúcom počte bezpečnostných analytikov by Slovensko mohlo podľa šéfa kybernetickej bezpečnosti napríklad rekvalifikáciami z príbuzných odborov ako informatika, či manažment. Nedostatok IT odborníkov však trápi celú EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko