Na hlavný obsah

Hrozí, že nebudú mať kde pochovávať ľudí. V Banskej Bystrici bojujú s nedostatkom voľných hrobových miest

Podobnú situáciu riešia aj v Nitre či Bratislave.

Hrozí, že nebudú mať kde pochovávať ľudí. V Banskej Bystrici bojujú s nedostatkom voľných hrobových miest
Na ilustračnej snímke cintorín. Foto: RTVS

Banská Bystrica rieši problém s kapacitami voľných hrobových miest. Uvažuje o rozširovaní cintorínov aj o iných typoch pochovávania. Týmto smerom sa vydali aj v Nitre, Zlatých Moravciach či Bratislave.

Vlani mali v Banskej Bystrici 515 smútočných obradov, čo je o približne 10 percent viac ako v roku 2021. Na niektorých cintorínoch už však nemajú miesta na pochovávanie.

„Momentálne je kritická situácia v Rudlovej a Sásovej, kde prakticky nie je možné prideliť nové hrobové miesto. Nové hrobové miesta sa prideľujú na základe obdržaných evidovaných žiadostí – väčšinou po neplatičoch,“ priblížila hovorkyňa primátora Banskej Bystrice Dominika Adamovičová.

V Banskej Bystrici je aktuálne 16 cintorínov. Samospráva odporúča, aby ľudia svojich blízkych pochovali napríklad na centrálnom cintoríne v Kremničke, kde majú stále voľné hrobové miesta a postupne ho plánujú aj rozširovať.

K rozširovaniu a vybudovaniu nových kolumbárií pristúpili napríklad v Bratislave. V Nitre sa rozhodli postaviť nový cintorín na Chrenovej ulici.

„Máme tam kapacity 1 450 hrobov pre 2 500 osôb. To pomohlo navýšeniu kapacít v Nitre. Máme celkovo 22-tisíc miest na pochovávanie,“ uviedol hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.

Nedostatku hrobových miest v Banskej Bystrici sa venoval redaktor RTVS Peter Mútňan:

V najbližších rokoch budú podľa odborníkov potrebovať výstavbu nových cintorínov najmä menšie obce, v ktorých už nemajú priestor na rozširovanie hrobových miest. Postavenie nového cintorína si vyžaduje náročný geologický prieskum.

„Kde na základe čoho sa určí, za koľko sa rakva v zemi rozpadne. Je tam aj istá miera postavenia cintorínov a ochranných pásiem od budov a novostavieb, kde sú dané podmienky. Je to dvoj až trojročný program,“ vysvetlil predseda Asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž.

Pribúdať budú zrejme urnové miesta

V budúcnosti sa predpokladá, že budú pribúdať urnové miesta, ktoré nevyžadujú toľko priestoru ako pochovávanie do hrobu. Napríklad na cintoríne v Kremničke v Banskej Bystrici plánujú sprevádzkovať takzvanú rozptylovú lúku.

„Každý bude mať možnosť po spopolnení telesných zostatkov, keď obdrží urnu, sa s nimi rozlúčiť. A to na určenom miest, kde sa popol môže rozptýliť,“ uviedol vedúci prevádzky krematória a cintorínskych služieb v Banskej Bystrici Ján Snopko.

Rozptylovú lúku plánujú v Banskej Bystrici sprevádzkovať v priebehu tohto roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny