Na hlavný obsah

Hrozí, že niektorí pacienti sa nedostanú k liečbe. Poisťovniam sa míňajú peniaze na inovatívne lieky

Keď vyčerpajú limit, výnimku schváliť nemôžu.

Hrozí, že niektorí pacienti sa nedostanú k liečbe. Poisťovniam sa míňajú peniaze na inovatívne lieky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Hrozí, že niektorí pacienti sa nedostanú k liečbe. Upozorňuje Asociácia na ochranu práv pacientov. Zdravotným poisťovniam sa míňajú peniaze na inovatívne lieky. Za štyri mesiace stihli vyčerpať takmer celoročný limit, ktorý môžu použiť na ich úhradu.

RTVS informovala o niekoľkých pacientoch, ktorým poisťovne zamietli liečbu, pretože nie je kategorizovaná, teda hradená poisťovňou. Výnimku nedostal ani František Grácz s rakovinou žalúdka a pažeráka. Imunoterapiu, ktorá ho drží pri živote, si musí platiť sám.

„Absolvoval som už päť mesiacov terapií. Posledné CT preukázalo regres v nádore a progres v liečbe. Jedna dávka stojí na Slovensku 4 100 euro,“ priblížil František Grácz.

Problémom s liekmi sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Veronika Čokinová:

Kým doteraz sa najmä onkologickí pacienti nedostali k modernej liečbe, pretože nie je kategorizovaná, tentoraz to môže byť preto, že ju poisťovne nebudú môcť zaplatiť. Zákon im totiž nedovoľuje schváliť výnimku, ak by tým prekročili strop 3,9 percenta zo sumy určenej na tieto lieky.

„Union zdravotná poisťovňa môže v zmysle platnej legislatívy minúť na nekategorizované lieky 3,7 milióna eur. Po necelých šyroch mesiacoch už máme povolené výdavky takmer vyčerpané,“ vysvetlila hovorkyňa poisťovne Kristína Baluchová.

Všeobecná zdravotná poisťovňa upozorňuje, že ľudí, ktorí žiadajú o liek na výnimku, z roka na rok rastie. Kým v roku 2019 ich bolo vyše 9 500, vlani takmer 15-tisíc.

Ministerstvo hľadá zdroje

Asociácia na ochranu práv pacientov sa obáva, že ak poisťovne svoje limity vyčerpajú, časť pacientov ostane bez liečby.

„V tomto momente začína diskriminácia pacientov. Pretože tí, ktorí ochoreli v čase, kedy ešte limit bol, dostali liečbu v súlade s ústavou. Avšak tí, ktorí ochoreli nanešťastie deň po tom, čo sa limit vyčerpal, sa už k liečbe nedostanú,“ zdôraznila viceprezidentka asociácie Elena Marušáková.

Ministerstvo chce výdavkovými limitmi motivovať výrobcov, aby žiadali o ich kategorizáciu. Pacienti by potom mali liečbu preplatenú automaticky. „Budeme musieť hľadať zdroje, ako to dofinancovať, ale zatiaľ dáta na to reálne nemáme,“ uviedol štátny tajomník rezortu zdravotníctva Michal Palkovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko