Na hlavný obsah

Hrozí, že sa zruší usmernenie, ktoré slúži pri zmene dokladov transrodových ľudí

Treba zistiť, či nevznikajú aplikačné problémy.

Hrozí, že sa zruší usmernenie, ktoré slúži pri zmene dokladov transrodových ľudí
Na snímke účastníci zhromaždenia Ide nám o život na Námestí SNP v Bratislave. Foto: TASR

Od teroristického útoku na Zámockej, pri ktorom zahynuli dvaja muži, uplynulo polroka. Iniciatíva Ide nám o život v utorok (18. 4.) hovorí, že sľuby politikov na zlepšenie postavenia LGBT+ ľudí sa na skutočnosť stále nepremenili.

Navyše je podľa nich v hre aj zrušenie jedinej naplnenej požiadavky – stopka usmerneniu o transrodových ľuďoch. Úrad vlády tvrdí, že o ňom naďalej rokujú, a že sa z témy stáva politika.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Karolína Lacová:

Proces zmeny pohlavia upravujú dva dokumenty – štandardný postup pre lekárov a druhým je práve odborné usmernenie, ktoré slúži pre úradníkov pri zmene dokladov.

„Tým pádom, keď sa zmení usmernenie, predpokladáme, že matriky úplne prestanú vykonávať túto činnosť a meniť dokumenty transrodovým ľuďom. Vychádza to aj zo skúsenosti, ktorú máme. To odborné usmernenie platí od marca minulého roka, ale jeho platnosť sa prerušila,“ uviedol Martin Macko z iniciatívy Inakosť.

LGBT+ ľudia tvrdia, že už teraz matriky žiadosti o zmenu pohlavia zamietajú. Usmernenie podpísal pri odchode exminister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Aplikačné problémy

Nové vedenie ho následne začalo vyhodnocovať. A inak to nie je ani v týchto dňoch. „Usmernenie momentálne vnímame ako problematické. Prebiehajú komunikácie ešte s ďalšími inštitúciami tak, aby sme sa zorientovali, či je vôbec zrealizovateľné,“ vysvetlil štátny tajomník rezortu zdravotníctva Michal Palkovič. Dodal, že treba zistiť, či nevznikajú aplikačné problémy.

„Ktoré nie sú v súčasnosti identifikované,“ doplnil tlačový odbor ministerstva. O niečo konkrétnejší je rezort spravodlivosti. Problémy by podľa neho mohli pri transrodových ľuďoch vzniknúť vo väzniciach a usmernenie môže zároveň v praxi prelomiť dokumenty vyššej právnej sily. Viac vec komentovať nechcú.

Isté sú tak len ďalšie rokovania a aj stretnutie komisie, ktorá tranzíciu pripravila. Zvoláva ich poverený premiér Eduard Heger. „Stáva sa z toho viac politická téma, ktorá škodí tomu, aby sme našli najlepšie odborné riešenia. Chcem riešenia, ktoré nebudú len na papieri, ale budú sa dať uplatniť aj v praxi,“ uviedol premiérov hovorca Matej Neumann.

O akom počte ľudí hovoríme, jasné nie je. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) takéto dáta nemá. Oficiálne čísla neexistujú, tvrdí aj psychológ z inPoradne Andrej Kuruc.

„Ide o stovky transrodových ľudí, čo sa nám ozývajú do našej poradne, ktorí prechádzajú ročne medicínskou tranzíciou a sú v jej rôznych stupňoch,“ priblížil

Výzva k úradu vlády však neprichádza len od LGBT+ ľudí, ale aj od niektorých poslancov. A kým prví žiadajú ponechať, OĽANO a Sme rodina volá po zrušení usmernenia.

Téme sa venovala aj redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál