Na hlavný obsah

Inšpektori pokračujú vo vyšetrovaní mimoriadnej udalosti v Bani Nováky

Dvoch zranených baníkov prepustili z bojnickej nemocnice.

Inšpektori pokračujú vo vyšetrovaní mimoriadnej udalosti v Bani Nováky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Inšpektori pokračujú vo vyšetrovaní stredajšej (26. 4.) mimoriadnej udalosti v Bani Nováky, ktorá si vyžiadala deviatich zranených. Pracovisko v podzemí je už v bežnom režime. TASR o tom v piatok (28. 4.) informovala hovorkyňa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Mária Pavlusík.

Vyšetrovanie v piatok zabezpečujú inšpektori na povrchu. „Pokračuje sa v kontrole banskej dokumentácie a vypočúvaní svedkov. Rovnako sa tak bude vyhotovovať zápisnica zo štvrtkovej (27. 4.) obhliadky miesta mimoriadnej udalosti,“ uviedla Pavlusík.

Pracovisko v podzemí bane je v piatok podľa nej už plne funkčné a obsadené zamestnancami v bežnom pracovnom režime.

Dvoch baníkov prepustili z nemocnice

Dvojicu baníkov, ktorých hospitalizovali v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach, prepustili v piatok do domácej starostlivosti. Dvoch ďalších zranených prepustia pravdepodobne budúci týždeň. TASR o tom informoval námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť bojnickej nemocnice Richard Zachar.

Traja pacienti vo štvrtok (27.4.) ležali na traumatológii, jeden na internom oddelení a jeden na oddelení pľúcnych chorôb. „Dvaja pacienti z traumatologického oddelenia odišli v piatok domov, tretieho preložili z jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS) na oddelenie, keďže jeho stav sa zlepšuje každým dňom. Ošetrujú sa mu popáleniny prevezmi. Predpokladáme, že začiatkom budúceho týždňa ho prepustíme domov,“ priblížil Zachar.

Pacienta z internej JIS preložili na oddelenie pľúcnych chorôb. „Jeho stav je stabilizovaný, no má inhalačné poškodenie pľúcneho parenchýnu teplom. Vyvíja sa tam hypersenzitívna pneumonitída,“ ozrejmil námestník.

Stav posledného, piateho pacienta je podľa neho stabilizovaný a rovnako zdravotnícke zariadenie predpokladá, že ho budúci týždeň prepustia do domácej starostlivosti.
Dvaja baníci sú hospitalizovaní na Klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie v nemocnici v košickej Šaci.

„Zdravotný stav hospitalizovaných pacientov je stabilizovaný, ale stále vážny. Sú plne pri vedomí a komunikujú. Sú bez potreby prístrojovej podpory dýchania a noc zvládli v poriadku,“ uviedla pre TASR Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú táto nemocnica patrí.

V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) zostávajú hospitalizovaní dvaja pacienti. UNB vo štvrtok informovala, že zdravotný stav jedného z nich sa výrazne zlepšil a bolo možné ho odpojiť od umelej pľúcnej ventilácie. U druhého pacienta potvrdilo pľúcne konzílium poškodenie dýchacích ciest, preto zatiaľ zostáva napojený na umelú pľúcnu ventiláciu.

Situáciu stále sleduje aj redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny