Na hlavný obsah

Interrupčné tabletky budú v USA naďalej dostupné, rozhodol najvyšší súd

Rozhodnutie privítal aj prezident Biden.

Interrupčné tabletky budú v USA naďalej dostupné, rozhodol najvyšší súd
Budova amerického najvyššieho súdu. Foto: TASR/AP

Najvyšší súd ponechal v platnosti registráciu potratových tabletiek, a teda aj možnosť ich používania na území USA.

Vyhovel tak odvolaniu sa americkej vlády a farmaceutickej firmy Danco Laboratories proti rozhodnutiu nižšieho súdu v Texase. To pozastavilo registráciu tohto prípravku a v podstate znemožnilo jeho používanie na celom území krajiny, píše agentúra AP. Rozhodnutie najvyššieho súdu privítal prezident Joe Biden.

Na začiatku apríla sudca Matthew Kacsmaryk, ktorého do funkcie vymenoval republikánsky prezident Donald Trump, pozastavil registráciu látky mifepristone. Používa sa pre potraty, dovtedy, kým sa nevyrieši právny spor, ktorý vedú aktivisti proti interrupciám.

Tí sa usilujú o zrušenie registrácie tejto látky pri Úrade pre kontrolu potravín a liekov (FDA), pretože tvrdia, že prípravok nie je bezpečný.

Najvyšší súd vyhovel podaniu americkej vlády a výrobcu látky mifepristone, firmy Danco Laboratories. Vďaka tomu registrácia FDA bude platiť pri trvaní sporu a potratové pilulky budú dostupné za podmienok platných pred aprílovým rozhodnutím súdu v Texase.

Mnoho amerických štátov používanie potratových piluliek vo svojej legislatíve zakazuje či aspoň obmedzuje, píše denník The New York Times. Podľa agentúry AP dnešné rozhodnutie znamená, že potratové pilulky zostanú dostupné bez zmeny najmenej do budúceho roka.

Je nepravdepodobné, že by sa súdy predtým dokázali vysporiadať so spormi, ktoré sa vedú o registráciu.

Rozhodnutie Najvyššieho súdu privítal prezident Biden. „Budem aj naďalej bojovať proti politicky motivovaným útokom na zdravie žien,“ vyhlásil Biden. Vyzval Američanov, aby vo voľbách podporili strany a politikov, ktorí presadzujú právo na interrupciu. Dodal, že bude obhajovať nezávislé a expertízne stanovisko FDA.

Úspech Bidena a aktivistov

Ponechanie v platnosti registrácie látky je podľa stanice CNN úspechom Bidena aj aktivistov za právo na potrat.

Pre najvyšší súd išlo o prvé významné rozhodnutie ohľadom prístupu k interrupcii od júna minulého roka. Vtedy zrušil verdikt v procese označovanom ako Roeová verzus Wade z roku 1973 a tým aj ústavnú ochranu práva na potrat. Proti dnešnému rozhodnutiu vydali nesúhlasné stanovisko dvaja sudcovia.

Mifepristone je jedna z dvoch látok, ktorá sa v Spojených štátoch bežne používa na potraty. Ukončí tehotenstvo, a ďalšia látka misoprostol potom vyvolá potrat. Organizácie proti potratom sa ale obrátili na súd, aby zneplatnil licenciu FDA pre mifepristone.

Úrad v roku 2000 konštatoval, že liek je bezpečný, aj keď môže mať zriedkavo vážne vedľajšie účinky. Odvtedy ho použilo v USA vyše päť miliónov žien.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet