Na hlavný obsah

Izraelská armáda uviedla, že pri odvetných útokoch zasiahla ciele v Sýrii

Na Izrael bolo zo Sýrie vypálených šesť rakiet.

Izraelská armáda uviedla, že pri odvetných útokoch zasiahla ciele v Sýrii
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/AJEnglish

Izraelská armáda oznámila, že v noci na nedeľu (9. 4.) zaútočila na ciele v Sýrii. Stalo sa tak po tom, ako bolo zo sýrskeho územia na Izrael vypálených šesť rakiet, informovala agentúra AP.

Izrael najprv reagoval delostreleckou paľbou, ktorá mierila do oblasti v Sýrii, odkiaľ na izraelské územie strely mierili. Následne izraelské stíhačky podnikli nálety, ktoré zasiahli sýrsku vojenskú základňu, radarové systémy a delostrelecké stanoviská. Sýrske štátne médiá hlásili explózie v blízkosti metropoly Damasku.

Podľa izraelskej armády „nesie Sýria zodpovednosť za všetky aktivity odohrávajúce sa na jej území“. „Nedovolíme žiadne úsilie narušiť izraelskú suverenitu,“ uviedla izraelská armáda vo vyhlásení.

O prvej trojici rakiet informoval Izrael v sobotu (8. 4.) SELČ. Jedna z rakiet dopadla do oblasti Izraelom okupovaných Golanských výšin, žiadne obete ale nespôsobila.

Z druhej trojice rakiet preleteli izraelskú hranicu dve, jedna bola zostrelená a druhá dopadla na otvorené priestranstvo, oznámila armáda.

Sýrske ministerstvo obrany uviedlo, že niektoré rakety vypálené v odvete Izraelom sýrska armáda zachytila. Izraelské útoky si nevyžiadali žiadne obete a spôsobili len materiálne škody, dodalo ministerstvo.

K útoku na Izrael sa prihlásila palestínska skupina, ktorá má sídlo v Damasku a je verná sýrskemu režimu. Podľa nej išlo o odvetu za izraelskú policajnú nehodu v jeruzalemskej mešite Al-Aksá, ktorá je tretím najposvätnejším miestom islamu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet