Na hlavný obsah

Izraelská polícia pri stretoch pri mešite al-Aksá zatkla 350 osôb. Použili aj omračovacie granáty

Pri zásahu utrpeli zranenia desiatky veriacich.

Izraelská polícia pri stretoch pri mešite al-Aksá zatkla 350 osôb. Použili aj omračovacie granáty
Izralský policajt a policajtka zatýkajú Palestínčanku po razii v komplexe mešity al-Aksá. Foto: TASR/AP

Izraelská polícia v noci na stredu (5. 4.) prenikla do mešity al-Aksá na Chrámovej hore v Jeruzaleme, kde sa stretla s Palestínčanmi. Podľa informácií agentúry AP policajti následne pozatýkali asi 350 osôb. Palestínsky Červený polmesiac uviedol, že pri policajnom zásahu bolo zranených 50 ľudí.

Počas dňa sa okolo jeruzalemskej policajnej stanice zhromaždil dav Palestínčanov, ktorí čakali na svojich blízkych, ktorých polícia začala postupne prepúšťať z väzby. Mnoho z nich malo od krvi fľakaté košele a krívali so zaviazanými nohami.

Prepustení ľudia, vrátane žien a detí, tvrdia, že policajti ich bili a použili pritom obušky, pušky, stoličky a prakticky čokoľvek, čo mali po ruke. Izraelská polícia uviedla, že zatiaľ nie je schopná potvrdiť tieto tvrdenia ani videá kolujúce na internete, na ktorých sú zachytení policajti bijúci Palestínčanov.

Zdroj: Reuters

Devätnásťročný Amín Rišík, ktorý bol jedným z prepustených, ukázal svojej matke červené šrámy na chrbte a obviazanú ruku, ktorú zasiahla nádobka so slzným plynom.

Povedal, že policajti ho zbili a prinútili ľahnúť si spoločne s desiatkami ďalších osôb na podlahu mešity s rukami za chrbtom; neskôr ho previezli na policajnú stanicu, kde nemal viac ako šesť hodín prístup na toaletu, k lekárskemu ošetreniu ani k vode. „Zaobchádzali s nami ako so zvieratami,“ citovala mladíka agentúra AP.

Ďalší ľudia uviedli, že ich polícia pustila z väzby pod podmienkou, že týždeň nevstúpia do mešity alebo do jeruzalemského Starého mesta.

Odpálenie viacerých rakiet

Agentúra AP už skôr napísala, že policajti použili omračovacie granáty proti palestínskym mladíkom, ktorí na nich hádzali kamene a petardy. Palestínski radikáli na policajný zásah v mešite zareagovali odpálením viacerých rakiet z Pásma Gazy na Izrael, ktorý odpovedal leteckou odvetou.

Incident v mešite sa odohral vo veľmi citlivej dobe, keď moslimovia oslavujú svätý mesiac ramadán a židia v stredu večer začnú jeden z najdôležitejších a najstarších sviatkov svojho kalendára, pesach.

Tvrdá kritika

Militantné islamistické hnutie Hamas vyzvalo Palestínčanov na pochod na Jeruzalem a na obranu mešity.

Zásah na moslimských svätých miestach tvrdo kritizovali krajiny Blízkeho východu. Agentúra AP píše o obavách z ďalšieho vyhrotenia už tak napätej situácie.

Reuters s odvolaním sa na svedkov informoval, že izraelská polícia napadla desiatky veriacich, ktorí sa v mešite pred svitaním modlili. Strety ukazujú zábery na sociálnych sieťach. Na niektorých je podľa serveru denníka The Jerusalem Post vidieť policajtov ako bijú Palestínčanov obušky a potom ich zatýkajú.

„Sedela som na stoličke a recitovala (korán),“ povedala Reuters pred mešitou staršia žena, ktorá sotva popadala dych. „Hádzali zábleskové granáty, jeden z nich ma trafil do hrude,“ poznamenala a začala plakať.

Izraelská polícia tvrdí, že zásah bol reakciou na chystané výtržnosti. Niekoľko hodín sa vraj mladých ľudí v mešite snažila presvedčiť, aby ju v pokoji opustili. Incident vyvolal protesty na okupovanom Západnom brehu A tiež sťažnosti zo strany Saudskej Arábie, Egypta a Jordánska, podľa ktorého bude Izrael „zodpovedný za nebezpečné následky tejto eskalácie“.

Izraelská armáda uviedla, že na Izrael bolo z Gazy vystrelených deväť rakiet, z ktorých najmenej štyri sa podarilo zneškodniť. Ďalšie štyri dopadli do voľného priestoru. V reakcii na tieto útoky uskutočnili izraelské lietadlá nálet na Pásmo Gazy.

Jordánsko aj Egypt, ktoré sa zapojili do americkej snahy zmierniť napätie medzi Izraelom a Palestínčanmi, vydali vyhlásenie, v ktorom incident ostro odsudzujú.

Saudská Arábia, s ktorou by Izrael rád normalizoval vzťahy, uviedla, že Izraelčania svojím útokom na mešitu podkopali mierové úsilie. K odsudzujúcim reakciám sa pridala aj Liga arabských štátov (LAS).

„Ak Izrael s týmto postupom neskončí, extrémistický prístup panujúci v politike izraelskej vlády povedie k rozsiahlym konfrontáciám s Palestínčanmi,“ uviedol vo vyhlásení generálny tajomník Ligy arabských štátov (LAS) Ahmad Abúl Ghajt.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet