Na hlavný obsah

Je otcom 500 až 600 detí. Holandský súd mu zakázal darovať spermie

Za každý priestupok mu hrozí pokuta 100 000 eur.

Je otcom 500 až 600 detí. Holandský súd mu zakázal darovať spermie
Na ilustračnej snímke deti. Foto: RTVS

Holandský súd v piatok (28. 4.) nariadil mužovi, ktorý je otcom 500 až 600 detí po celom svete, aby prestal darovať spermie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Na súd sa obrátili rodiny, ktorým 41-ročný Jacob Meijer pomohol k narodeniu potomka, s tým, že podľa nich zvýšil riziko náhodných príbuzenských zväzkov, incestu a vzniku psychických problémov u detí, ktoré zistia, že majú stovky súrodencov.

Štyridsaťjedenročný Holanďan dostal zákaz darovať ďalšie spermie, uvádza sa v rozhodnutí. Za každý priestupok mu hrozí pokuta 100 000 eur. Súd tiež Meijerovi nariadil, aby napísal klinikám v zahraničí a požiadal ich, aby zničili všetky jeho spermie, ktoré majú na sklade. Avšak s výnimkou dávok vyhradených pre rodičov, ktorí už od neho majú deti.

Spor proti Meijerovi začala nadácia zastupujúca záujmy holandských rodičov, ktorí Meijera ako darcu využili. Tí tvrdili, že Meijerovo pokračujúce darcovstvo porušuje právo na súkromný život jeho detí. Ich schopnosť nadväzovať romantické vzťahy je obmedzená obavami z náhodného incestu a príbuzenského kríženia.

Meijerov právnik pri súdnom pojednávaní uviedol, že muž chcel pomôcť rodičom, ktorí by inak nemohli počať dieťa.

„Všetci títo rodičia sú teraz konfrontovaní so skutočnosťou, že deti v ich rodine sú súčasťou obrovskej príbuzenskej siete so stovkami nevlastných súrodencov, ktorých si nevybrali,“ uviedol v piatok sudca. Dodal, že to „má, alebo by prípadne mohlo mať pre deti negatívne psychosociálne dôsledky“.

Prípad siaha do roku 2017

Meijerovo hromadné darcovstvo vyšlo prvýkrát najavo v roku 2017 a mužovi zakázali darcovstvo na holandských klinikách pre liečbu neplodnosti, kde už splodil viac ako 100 detí. Podľa pravidiel sa nesmie v Holandsku spermie od jedného darcu využiť u viac ako 12 matiek a jeden muž môže za pomoci umelého oplodnenia splodiť najviac 25 potomkov.

Meijer však naďalej daroval spermie v zahraničí, okrem iného dánskej spermabanke Cryos, ktorá pôsobí na medzinárodnej úrovni. Podľa denníka Algemeen Dagblad sa Meijer tiež naďalej ponúkal ako darca na stránkach sprostredkovajúcich stretnutia budúcich rodičov s darcami spermií, niekedy pod iným menom.

Holandsko v posledných rokoch riešilo niekoľko škandálov spojených s neetickým spôsobom darovania spermií. V roku 2020 vyšlo najavo, že gynekológ Jan Wildschut z mesta Zwolle v rokoch 1981 až 1993 používal vlastné spermie pri umelom oplodnení pacientok.S tal sa tak otcom najmenej 17 detí.

Podobný prípad gynekológa, ktorý bez vedomia pacientok používal na insemináciu vlastné spermie, odhalili v roku 2019. Na klinike pri Rotterdame lekár Ján Karbaat počas svojej kariéry splodil najmenej 90 detí. A to so ženami, ktoré vyhľadali jeho odbornú pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet