Na hlavný obsah

Je prirodzené stáť na strane tých, ktorí o svoju slobodu bojujú, ktorých sloboda bola napadnutá, uviedol Heger

Poukázal, že v sovietskej armáde boli aj Ukrajinci.

Je prirodzené stáť na strane tých, ktorí o svoju slobodu bojujú, ktorých sloboda bola napadnutá, uviedol Heger
Na snímke dočasný predseda vlády SR Eduard Heger dáva krátke vyhlásenie novinárom po pietnom akte kladenia vencov k pamätníku na Námestí Eugena Suchoňa pri príležitosti 78. výročia oslobodenia Bratislavy v utorok 4. apríla 2023. Foto: TASR

Je prirodzené stáť na strane tých, ktorí o svoju slobodu bojujú, ktorých sloboda bola napadnutá. Pri príležitosti 78. výročia oslobodenia Bratislavy to na Námestí Eugena Suchoňa vyhlásil dočasne poverený premiér Eduard Heger. Informoval o tom na sociálnej sieti.

„Do Bratislavy priniesli slobodu sovietske vojská, sovietski vojaci, ktorí boli ochotní položiť aj život za našu slobodu. Žiaľ, aj dnes v 21. storočí musia za slobodu platiť naši susedia svojimi životmi,“ povedal.

Heger poukázal, že v sovietskej armáde boli aj vojaci ukrajinskej národnosti. „Bol to veľký akt, ktorí nám preukázali v druhej svetovej vojne na to, aby nám zabezpečili slobodu,“ dodal.

V Bratislave si na viacerých miestach uctili výročie oslobodenia hlavného mesta. Viac ako stovka ľudí prišla aj k pamätníku Slavín uctiť si pamiatku padlých vojakov. Boli medzi nimi i priami účastníci odboja Karol Kuna a Branislav Tvarožek, ako aj partizánka Anna Bergerová.

Na okolnosti vzniku druhej svetovej vojny, na ktorej sa zúčastnila aj Slovenská armáda, poukázal člen Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Peter Weiss.

„Slovenskí vojaci sa stali nielen svedkami, ale niekedy aj aktérmi vyhladzovacích operácií na území Bieloruska a Ukrajiny. Túto hanbu odčinilo až Slovenské národné povstanie,“ uviedol. To podľa neho vrátilo slovenskému národu česť, dôstojné miesto v Európe i silnú pozíciu v obnovenej Československej republike.

Pamiatku si ľudia uctili aj inde

Pietna spomienka sa konala približne v rovnakom čase aj v bratislavských Vajnoroch, kde miestny starosta Michal Vlček poďakoval prítomným vojakom, či už zo Slovenska, alebo iných spojeneckých krajín, za všetko, čo robia pre bezpečnosť Slovenska. „Vojna sa nesmie nikdy viac opakovať, na jej hrôzy nesmieme nikdy zabúdať,“ povedal.

Ľudia môžu podľa neho žiť bezpečný život aj vďaka tomu, že sa Slovensko pred 19 rokmi stalo členom Severoatlantickej aliancie, ktorej styčný tím sídli aj v mestskej časti Vajnory.

„S jeho vedením sme celkom nedávno hovorili aj o lepšej informovanosti občanov. Dnes sa vojna nevedie len na frontových líniách, ale sme jej svedkami aj v hybridnej podobe,“ povedal Vlček. Poukazoval tým na dezinformácie a hoaxy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny