Na hlavný obsah

Jedni chcú vyššie mzdy, druhí dlhší pracovný týždeň. Kolektívne vyjednávanie v U. S. Steel opäť stroskotalo

Spor sa teraz pokúsi urovnať mediátor.

Jedni chcú vyššie mzdy, druhí dlhší pracovný týždeň. Kolektívne vyjednávanie v U. S. Steel opäť stroskotalo
Na snímke košický závod U. S. Steel. Foto: RTVS

V košickom U. S. Steel sa sporia o novom dodatku ku kolektívnej zmluve. Odborári bojujú o vyššie mzdy, zamestnávateľ o dlhší pracovný týždeň. Kolektívne vyjednávanie stroskotalo. Spor sa teraz pokúsi urovnať mediátor. Podobný scenár sa vo fabrike opakuje pravidelne.

Problémom sú peniaze a pracovný čas. Zamestnanci si chcú platovo prilepšiť. Vlani sa im zvýšila mzda o 80 eur. Teraz požadujú minimálne dvojnásobok.

Situácii v košickom U. S. Steel sa venoval redaktor RTVS Anton Gbúr:

„Inflácia znehodnotila hodnoty, ktoré boli dosiahnuté minulý rok. A za 80 eur, čo ti navýšilo, v rámci kolektívneho vyjednávania nekúpiš toľko, čo si dokázal kúpiť minulý rok,“ uviedol odborár Juraj Varga.

Vlaňajšok bol pritom pre americký oceliarsky gigant v Košiciach náročný. Na ziskoch prišiel o približne pol miliardy eur. Aktuálne sú všetky pece v závode zapnuté, no analytik výrazné zlepšenie v segmente neočakáva. Dôvodom je najmä vysoká inflácia. “V Európe to oživenie môže prísť až neskôr v roku 2025,“ povedal Lukáš Kovanda, analytik.

Naopak, firma sa podľa odborárov pokúša presadiť dlhší pracovný týždeň. Huta však na naše otázky reagovala stroho. “Rokujeme ďalej, avšak bude to ďalej cez sprostredkovateľa. Podrobnosti nebudem komentovať,“ uviedol v písomnom stanovisku Ján Bača, hovorca.

Fabrika môže pracovný fond predĺžiť o 2 hodiny týždenne už aj teraz, no len vo výnimočných prípadoch. Napríklad pri oprave pece.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny