Na hlavný obsah

Juhoafrická republika nechce vystúpiť z Medzinárodného trestného súdu. Tvrdí, že išlo o komunikačný omyl

Vyjadril sa tak predtým prezident JAR Cyril Ramaphosa.

Medzinárodný trestnú súd v Haagu.
Medzinárodný trestnú súd v Haagu.Foto: ČTK/imago stock&people

Juhoafrická republika (JAR) neplánuje vystúpiť z Medzinárodného trestného súdu (ICC), ako to predtým oznámil tamojší prezident Cyril Ramaphosa, spresnil v utorok (25. 4.) jeho úrad s odvolaním sa na „chybu v komunikácii“ zo strany vládnuceho Afrického národného kongresu (ANC). Informuje o tom agentúra AFP.

„Úrad prezidenta si želá ujasniť, že Juhoafrická republika zostáva signatárom Rímskeho štatútu. Toto ujasnenie nasleduje po chybe v komentári počas mediálneho brífingu usporiadanom vládnucim Africkým národným kongresom (ANC),“ uviedol Ramaphosov úrad vo vyhlásení.

Ramaphosa predtým počas tlačovej konferencie s fínskym prezidentom Saulim Niinistöm povedal, že podľa vládnej strany je „rozumné, aby Juhoafrická republika vystúpila z ICC“.

V JAR sa má v auguste konať samit skupiny rozvíjajúcich sa ekonomík (BRICS). Združuje Brazíliu, Čínu, Indiu, Juhoafrickú republiku a Rusko.

V prípade prítomnosti ruského prezidenta Vladimira Putina na tomto samite sa Johannesburg bude musieť zaoberať zatykačom, ktorý na šéfa Kremľa v marci vydal ICC za vojnové zločiny na Ukrajine. Ako signatár Rímskeho štatútu, ktorým sa ustanovil ICC, by totiž JAR musela Putina zadržať a postaviť pred súd.

Ramaphosa povedal, že sa „táto záležitosť zvažuje“.

Johannesburg odmietol odsúdiť ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu, ktorá Rusko na medzinárodnej politickej scéne do značnej miery izolovala. Jeho snahou je zostať neutrálny a v záujme skončenia vojny uprednostňuje dialóg.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet