Na hlavný obsah

Každý šiesty človek na svete trpí neplodnosťou

Podľa WHO neplodnosť nerobí rozdiely.

Každý šiesty človek na svete trpí neplodnosťou
Ilustračné foto - tehotná žena. Foto: RTVS

Neplodnosť postihuje každého šiesteho človeka na svete, vyplýva zo správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zverejnenej v pondelok (3. 4.). Informuje agentúra DPA.

V správe sa uvádza, že s neplodnosťou má skúsenosť 17,8 percenta dospelej populácie v krajinách s vysokým príjmom. A 16,5 percenta dospelých ľudí v krajinách so stredne vysokým a nízkym príjmom.

Podľa generálneho riaditeľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa to potvrdzuje, že neplodnosť nerobí rozdiely.

„Samotný podiel postihnutých ľudí poukazuje na potrebu rozšíriť starostlivosť o plodnosť a zaistiť, že táto záležitosť sa už viac nebude v zdravotníckych výskumoch a stratégiách odsúvať na vedľajšiu koľaj,“ uviedol Tedros. Dodal, že cieľom je zabezpečiť dostupné bezpečné, účinné a finančné dostupné spôsoby dosiahnutia rodičovstva pre osoby, ktoré sa o to usilujú.

WHO definuje neplodnosť ako ochorenie reprodukčného systému muža alebo ženy, ktoré je vymedzené neschopnosťou otehotnieť po 12 a viac mesiacoch nechráneného pohlavného styku. „Môže to človeka značne vyviesť z rovnováhy. Vyvolať stigmu a finančné ťažkosti a ovplyvniť mentálne a psychosociálne zdravie človeka,“ uvádza WHO.

Prevencia, diagnostika a liečba neplodnosti je stále nedostatočne financovaná a z dôvodu vysokých finančných nárokov nedostupná. Jej prístupnosť pritom obmedzuje aj sociálna stigma, uvádza sa v správe WHO.

Svetová zdravotnícka organizácia správu zostavila po vyhodnotení 133 vybraných štúdií pochádzajúcich z rokov 1990 až 2021.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet