Na hlavný obsah

Kelemen už je na ceste zo zámoria, šance na ďalšiu dvojicu z NHL klesajú

Tréner privítal na utorkovom zraze štyroch novicov.

Kelemen už je na ceste zo zámoria, šance na ďalšiu dvojicu z NHL klesajú
Martin Gernát v nájazde v prípravnom zápase pred MS 2023 v hokeji ČR - Slovensko. Foto: TASR/Jakub Kotian

Po prípravných zápasoch v Česku urobil realizačný tím slovenskej hokejovej reprezentácie niekoľko zmien v zostave. Mužstvo pred dvojzápasom s Nemeckom opustili obranca Daniel Gachulinec a útočníci Samuel Takáč a Šimon Petráš, pribudli do neho obrancovia Dávid Mudrák, Mário Grman, Samuel Kňažko, Patrik Koch a útočníci Pavol Regenda a Martin Chromiak. Tréner Craig Ramsay privítal na utorkovom zraze v Trenčíne štyroch novicov, Chromiak sa pripojí k tímu v stredu. Grmana trápi choroba a do prípravy by sa mal zapojiť budúci týždeň.

S Mudrákom tréneri rátali neskôr, hráčovi Zvolena chceli dať po finálovej sérii ešte voľno, ale stav Grmana ich prinútil k náhradnému riešeniu. „Grman nám ochorel, povolali sme preto Mudráka, hoci sme mu chceli dať ešte čas na oddych. Dávid je mladý, pre neho to nebude problém,“ uviedol asistent trénera Peter Frühauf. Mudrákovi zavolal asistent trénera v pondelok. „Prekvapilo ma to, ale potešilo. Prišiel som sem odovzdať čo viem a rozhodne chcem zabojovať o účasť na MS,“ uviedol Mudrák.

Ružička a Fehérváry sú neistí

V hre sú stále aj ďalší hokejisti zo zámoria Adam Ružička a Martin Fehérváry. Ochotu prísť prejavil aj útočník Miloš Kelemen, ktorého klub Tucson Roadrunners v noci na pondelok vypadol v play off AHL.

„Fehérváry a Ružička nám ešte nedali definitívu, ale poviem to tak, že každým dňom šanca na ich štart na MS klesá. Proces prebieha, ale šanca, že sa pripoja, je menšia. Ale budeme dúfať, že sa to urýchli a že ich privítame. S Milošom počítame, je zdravý a myslím si, že ho uvidíme budúci týždeň. Podľa mojich informácií je už na ceste domov,“ prezradil Frühauf.

S úsmevom prišiel na zraz Regenda, tréneri od neho očakávajú, že bude patriť k ťahúňom slovenskej ofenzívy. „Očakávame od neho jeho fyzickú hru, dobrý forček, dobré napádanie. Mal by byť faktorom v koncovej fáze, mal by teda zbierať aj prihrávky a góly. Nároky na neho budú vysoké, ale na náročnosť si zvykol v zámorí.“ Slovensko však na MS neposilní Peter Čerešňák. Tridsaťročný obranca nie je zdravotne úplne fit a po vydarenej sezóne s Dynamom Pardubice sa chce dať do poriadku do začiatku letnej prípravy.

Príprava na domácom ľade

Reprezentáciu najbližšie čaká koncom týždňa na domácich klziskách súper z Nemecka. V piatok 28. apríla od 17.30 h nastúpi proti nemu v Žiline a o deň neskôr od 14.30 v Trenčíne. Dovtedy budú Slováci trénovať na ZŠ Pavla Demitru v Trenčíne.

„My od začiatku prípravy dbáme na nácvik pre špeciálne tímy, teda venujeme sa hre v oslabení a presilovkách. To rozhoduje zápasy a tu chceme byť dobrí. Ale tréningy budú vo vysokej intenzite,“ povedal Frühauf.

Slováci doteraz odohrali v príprave na MS štyri zápasy. Po triumfoch vo Švajčiarsku 2:0 a 3:2 po predĺžení prehrali v Ostrave s Čechmi 1:5 a 2:3 po nájazdoch. S Nemeckom odohrali tento rok už dva zápasy. V oboch výberoch hrali vo februári hráči mladší ako 25 rokov, Nemci v nich uspeli 3:1 a 3:2 po nájazdoch.

„Čaká nás ďalší štýl. Vo februári to pre nás bolo také, že sme bolo prekvapení. Nemci hrali rýchlo a agresívne a my sme mali problém sa s týmto štýlom hry vyrovnať. To si teraz rozoberieme a musíme chlapcov pripraviť na to, že príde jeden výborne organizovaný tím. Ale na MS bude taký každý jeden. Bude to pre nás naozaj dobrý test,“ dodal asistent trénera.

V nominácii sú stále štyria brankári, na MS pocestujú traja. Frühauf nevedel konkretizovať, kedy tréneri pošlú domov jedného z kvarteta Samuel Hlavaj, Šimon Latkóczy, Matej Tomek a Stanislav Škorvánek. „Ten moment príde, ale zatiaľ ideme s touto štvoricou. Je veľmi vyrovnaná a je veľmi ťažké vybrať. Aj u hráčov, ktorí nás opustili minulý týždeň, rozhodovali detaily. Možno budú s nami všetci brankári až do záveru prípravy.“

Z európskych posíl sú ešte v hre hráči, ktorých čaká v stredu piaty zápas finále českej extraligy. Mislav Rosandič a Oliver Okuliar z Hradca Králové, z enklávy Slovákov v Třinci pripadajú do úvahy obranca Martin Marinčin a útočníci Marko Daňo, Miloš Roman a Libor Hudáček. Frühauf podotkol, že hráčov, ktorí ešte majú klubové povinnosti, budú tréneri kontaktovať až po skončení sezóny.

Káder pred dvojzápasom proti Nemecku

Brankári: Samuel Hlavaj (HC Slovan Bratislava), Šimon Latkóczy (University of Nebraska/NCAA), Matej Tomek (HC Litvínov/ČR), Stanislav Škorvánek (Dukla Ingema Michalovce)

Obrancovia: Michal Beňo (HC Slovan Bratislava), František Gajdoš (HK Nitra), Martin Gernát (HC Lausanne/Švaj.), Andrej Golian (HC Slovan Bratislava), Mário Grman (HC Vítkovice/ČR), Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec/ČR), Adam Jánošík (BK Mladá Boleslav/ČR), Samuel Kňažko (Columbus Blue Jackets/NHL, Cleveland Monsters/AHL), Patrik Koch (HC Vítkovice/ČR), Dávid Mudrák (HKM Zvolen)

Útočníci: Jozef Baláž (HK Nitra), Peter Cehlárik (Leksand IF/Švéd.), Viliam Čacho (HK Dukla Trenčín), Martin Faško-Rudáš (HC Bílí Tygři Liberec/ČR), Adrián Holešinský (HC Plzeň/ČR), Marek Hrivík (Leksand IF/Švéd.), Andrej Kudrna (HC Litvínov/ČR), Róbert Lantoši (BK Mladá Boleslav/ČR), Mário Lunter (BK Mladá Boleslav/ČR), Richard Pánik (Lausanne HC/Švaj.), Pavol Regenda (Anaheim Ducks/NHL, San Diego Gulls/AHL), Matúš Sukeľ (HC Litvínov/ČR), Alex Tamáši (HC’05 Banská Bystrica), Martin Chromiak (Ontario Reign/AHL)

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport