Na hlavný obsah

Kim Čong-un tvrdí, že KĽDR má špionážnu družicu a chce ju vypustiť

Termín vypustenia nespresnil.

Kim Čong-un tvrdí, že KĽDR má špionážnu družicu a chce ju vypustiť
Na snímke severokórejský líder Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Severokórejský vodca Kim Čong-un oznámil, že jeho krajina zostrojila svoju prvú vojenskú špionážnu družicu. Má v pláne vypustiť ju na obežnú dráhu. Informovali o tom v stredu (19. 4.) severokórejské médiá, ktoré cituje agentúra AP. Termín vypustenia družice Kim nespresnil.

Predchádzajúce testy striel a rakiet preukázali, že Severná Kórea dokáže vyslať do vesmíru satelit. Mnohí odborníci však pochybujú o tom, či má dostatočne technologicky vyspelé kamery, aby ich mohla použiť na špionáž zo satelitu. Po minulých štartoch totiž zverejnili iba snímky s nízkym rozlíšením.

Počas svojej utorkovej (18. 4.) návštevy leteckej a kozmickej agentúry Kim vyhlásil, že pre KĽDR je kľúčové mať funkčný vojenský prieskumný satelit. Má zaistiť, aby krajina mohla efektívne používať svoje rakety schopné niesť jadrové zbrane.

Kim Čong-un v tejto súvislosti spomenul bezpečnostnú hrozbu, ktorú podľa neho predstavuje nepriateľská rétorika a explicitné akcie Spojených štátov a Južnej Kórey. Dodal, že vojenský špionážny satelit už je hotový a nariadil oficiálnym činiteľom, aby urýchlili prípravy jeho štartu.

Analytici uvádzajú, že severokórejský vodca sa pravdepodobne takýmto spôsobom snaží vyvinúť tlak na Spojené štáty, Južnú Kóreu a ďalšie krajiny, aby ustúpili v otázkach spoločných vojenských cvičení či medzinárodných ekonomických sankcií proti KĽDR.

KĽDR už tento rok podľa agentúry AP odpálila okolo 30 rakiet. Vlani ich vypálila rekordný počet, viac ako 70, vrátane medzikontinentálnych balistických striel schopných dosiahnuť americkú pevninu. Americkí a juhokórejskí predstavitelia aj preto varovali, že sa komunistická krajina môže pripravovať na prvý jadrový test od roku 2017.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet