Na hlavný obsah

KĽDR odpálila ďalšiu balistickú raketu. Japonsko varovalo svojich občanov

Neskôr varovanie odvolali.

KĽDR odpálila ďalšiu balistickú raketu. Japonsko varovalo svojich občanov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Severná Kórea vo štvrtok (13. 4.) odpálila balistickú raketu stredného, alebo dlhšieho doletu smerom nad Japonské more. Informovali o tom agentúry Jonhap a Reuters. Japonská vláda krátko potom vydala varovanie, že raketa môže dopadnúť blízko ostrova Hokkaidó, a vyzvala tunajších obyvateľov, aby sa okamžite schovali. Neskôr varovanie odvolala a raketa skutočne dopadla mimo najsevernejších z hlavných japonských ostrovov.

Tokio viac ako piatim miliónom občanov na druhom najrozľahlejšom japonskom ostrove odporučilo, nech sa ukryjú v budovách alebo v podzemí. Asi 20 minút potom uviedlo, že systém núdzového varovania pred nebezpečenstvom spresnil predchádzajúce nesprávne informácie o dopade rakety a nebezpečenstvo už nehrozí.

Juhokórejská armáda oznámila, že raketa odpálená z blízkosti severokórejskej metropoly Pchjongjangu preletela asi 1 000 kilometrov, kým dopadla do Japonského mora.

Japonská pobrežná stráž nemá žiadne informácie o tom, že by vplyv rakety spôsobil problémy lodiam blízko ostrova Hokkaidó. Tokio zvolalo zasadnutie národnej bezpečnostnej rady a vyjadrilo „silný protest“. Soul test rakety označil za jasné porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a tiež zvolal zasadnutie svojej bezpečnostnej rady.

Južná Kórea podľa agentúry Jonhap ďalej oznámila, že jej severný komunistický sused v posledných dňoch neodpovedá na bežné cezhraničné hovory urobené prostredníctvom medzikórejských styčných a vojenských komunikačných liniek.

KĽDR už tento rok podľa agentúry AP odpálila okolo 30 rakiet. Vlani ich bolo rekordných viac ako 70, vrátane medzikontinentálnych balistických striel schopných dosiahnuť americkú pevninu.

Americkí a juhokórejskí predstavitelia aj preto varovali, že sa komunistická krajina môže pripravovať na prvý jadrový test od roku 2017.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet