Na hlavný obsah

KĽDR tvrdí, že otestovala balistickú raketu na pevné palivo. Jej výroba bola jedným z cieľov Kim Čong-una

Nové rakety sa jednoduchšie skladujú a prevážajú.

KĽDR tvrdí, že otestovala balistickú raketu na pevné palivo. Jej výroba bola jedným z cieľov Kim Čong-una
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Severná Kórea v piatok (14. 4.) uviedla, že pri poslednej zbraňovej skúške otestovala medzikontinentálnu balistickú raketu (ICBM) na pevné palivo. Severokórejský vodca Kim Čong-un pritom uviedol, že ide o veľký krok v rámci schopnosti jeho krajiny podniknúť jadrový protiútok. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na severokórejské štátne médiá.

Novú ICBM raketu Hwasong-18 skúšobne odpálili vo štvrtok (13. 4.) ako dôležitý prostriedok strategickej vojenskej sily, uviedla severokórejská agentúra KCNA.

Podľa Kima pritom vývoj tejto rakety do značnej miery zreorganizuje strategické odstrašovanie Severnej Kórey a posilní účinnosť jej jadrového protiútoku, cituje severokórejského vodcu KCNA.

Južná Kórea vo štvrtok oznámila, že zaznamenala, že z okolia Pchjongjangu odpálili balistickú raketu so stredným alebo dlhým dosahom, ktorá preletela 1 000 kilometrov.

Jednoduchšie sa skladujú a prevážajú

Všetky známe severokórejské ICBM majú tekuté palivo. Výroba takýchto rakiet na pevné palivo však bola jedným z cieľov severokórejského lídra. Takúto raketu pritom severokórejská armáda podľa analytikov mohla ukázať už na februárovej vojenskej prehliadke v Pchjongjangu.

Medzikontinentálne balistické rakety na pevné palivo možno odpaľovať zo zeme alebo z ponoriek, jednoduchšie sa skladujú a prevážajú. Sú stabilnejšie a rýchlejšie sa dajú pripraviť na odpálenie, preto je zložitejšie ich zaznamenať a preventívne zničiť.

Pchjongjang úspešný test tejto rakety oznámil krátko pred tým, ako si Severná Kórea 15. apríla pripomenie jedno z najdôležitejších politických výročí – Deň slnka, teda narodeniny zakladateľa štátu Kim Ir Sena. V tento deň sa v Severnej Kórei tradične konajú skúšky zbraní a vojenské prehliadky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet