Na hlavný obsah

Kočner vypovedal na súde: Odmietol, že by si objednal vraždu prokurátorov

Už skôr odmietol vinu aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.

Kočner vypovedal na súde: Odmietol, že by si objednal vraždu prokurátorov
Na ilustračnej snímke jeden z obžalovaných Marian Kočner. Foto: TASR

Obžalovaný Marian Kočner odmieta, že by si objednal vraždu trojice prokurátorov. Vyplýva to z jeho piatkovej (21. 4.) výpovede pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Už skôr odmietol vinu aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.

Podľa prokuratúry má Kočner okrem Kuciakovej vraždy stáť aj za objednávkou vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho.

„Nebol žiaden dôvod na to, aby som mal akúkoľvek averziu voči Žilinkovi,“ zdôraznil Kočner. Rovnako uviedol, že nemá nič spoločné ani s objednávkou vraždy Šufliarskeho. Zdôraznil, že ani jeden z nich nedozoroval jeho kauzy.

Podotkol, že v minulosti podal na Lipšica trestné oznámenie, lebo bol presvedčený, že ako minister porušoval zákon. „Pokiaľ by bol pán Lipšic akýmkoľvek spôsobom likvidovaný fyzicky, nikdy by som nemohol dokázať moju pravdu a teda to, prečo som podal trestné oznámenie,“ dodal.

ÚŠP odmietol odpovedať na otázky

Na prípadné otázky prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) odmietol odpovedať. „Z médií som sa dozvedel o tom, že terajší šéf ÚŠP Lipšic v roku 2017 na stretnutí s ďalšími osobami urobil dohodu so špeciálnym prokurátorom Kováčikom, že ma špeciálna prokuratúra obviní v kauze Donovaly, čo sa nakoniec aj stalo,“ zdôvodnil.

Po spontánnej výpovedi odpovedal na otázky predsedníčky senátu Ruženy Sabovej. Okrem iného odmietol, že by akýmkoľvek spôsobom využíval komunikáciu obžalovanej Aleny Zs. s politikmi a ďalšími osobami. Povedal, že so Zoltánom A. sa nikdy nestretol a ani s ním nikdy nekomunikoval.

Pre prípravu vraždy prokurátorov čelí okrem Kočnera obžalobe aj trojica Zsuzsová, Dušan Kováčik a Darko Dragić. Szabó bol vylúčený na samostatné konanie, súd ho uznal za vinného. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť od Kočnera podľa obžaloby na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho približne o rok neskôr.

Situáciu sledoval aj redaktor RTVS Timotej Pisch:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko