Na hlavný obsah

Kontrola ukrajinského obilia neohrozí vzťah Slovenska a Ukrajiny, tvrdí Peter Pellegrini

Ján Budaj ubezpečuje, že obyvatelia Slovenska nezjedia kontaminovanú múku.

Kontrola ukrajinského obilia neohrozí vzťah Slovenska a Ukrajiny, tvrdí Peter Pellegrini
Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Foto: RTVS

Dočasný minister životného prostredia Ján Budaj (nom. OĽANO) tvrdí, že sa obyvatelia Slovenska nemusia báť, že by zjedli výrobky z kontaminovaného obilia z Ukrajiny. V sobotu (22. 4.) to uviedol v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini tvrdí, že náhodná kontrola, ktorá odhalila kontamináciu ukrajinského obilia, poukázala na to, aký „deravý“ systém kontrol na Slovensku je.

Pellegrini si nemyslí, že zadržanie a kontrola ukrajinského obilia ohrozí spojenecké vzťahy Ukrajiny a Slovenska. Podľa neho sa nemôže očakávať, že pre vojnový konflikt sa prestanú vykonávať všetky ostatné zaužívané procesy.

„Vojna-nevojna, ak sem majú dovážať zdravé potraviny, nech sa páči,“ dodal expremiér s tým, že prvoradé by malo byť zdravie občanov.

Ochrana občanov mala byť na prvom mieste aj podľa Budaja. Podotkol, že pred rokom 2020 pesticíd, ktorého zvýšená hodnota sa preukázala v ukrajinskom obilí, krajiny povoľovali. Sám je veľkým kritikom nadpoužívania pesticídov.

Čo sa týka celoeurópskeho riešenia, podľa Pellegriniho nemôže spočívať v prerušení tranzitu. Kritizoval, že sa ich dovoz presmeroval do Afriky. Hranice Európskej únie podľa neho nemajú prekročiť nevyhovujúce potraviny rovnako, ako ich neprekročia ani osoby bez povolenia.

Diskusii v relácii Sobotné dialógy sa venovala v Správach RTVS redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Budaj tvrdí, že slovenské silá obilia sú plné a nemajú žiaden problém. Vláda podľa neho zakročila pre to, aby chránila spotrebiteľov pred nezodpovednými obchodníkmi s obilím. Domnieva sa, že slovenské obilie sa dá umiestniť aj na iných trhoch.

„Ak niekto príde k obiliu, ktoré je za jednu šestinu svetovej ceny obilia, tak si pomôže. Nám by spôsobil riziko kontaminácie pesticídmi, s ktorými sme sa už rozlúčili,“ skonštatoval šéf envirorezortu.

Návrhy k inflačnej pomoci

Šéf životného prostredia tvrdí, že prostriedky pomoci s infláciou by mali vyberať experti. Skonštatoval, že zníženie DPH v gastrosektore bolo „marné“, keďže Slovensko patrí v tomto odvetví v zdražovaní medzi najhoršie krajiny. Kritizoval aj zastropovanie cien na príklade susedného Maďarska.

Návrhy k zníženiu marží obchodných reťazcov podľa povereného ministra pôdohospodárstva tiež nie sú dobrým riešením, nakoľko by s tým nemusela súhlasiť Únia. Pellegrini sa hlasov z Bruselu nebojí.

Hosťami diskusnej relácie Sobotné dialógy boli 22. apríla poverený minister životného prostredia Ján Budaj a predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.
Hosťami diskusnej relácie Sobotné dialógy boli 22. apríla poverený minister životného prostredia Ján Budaj a predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.Foto: RTVS

„Som presvedčený, že vláda má mať právo silnou rukou zasiahnuť do tejto situácie tak, keďže Slovensko má tretiu najvyššiu potravinovú infláciu v celej Európe, že na určité obdobie dočasne obmedzí, na konkrétne tovary, ktoré ľudia dennodenne potrebujú, obchodnú maržu,“ povedal.

Myslí si, že pokiaľ podobná regulácia funguje pri obchodníkoch s energiami, mohlo by to fungovať aj pri obchodných reťazcoch. Budaj volá po adresnej a cielenej pomoci so zdražovaním.

„Budem sa vo vláde snažiť podporovať cielenú pomoc a budeme sa to snažiť urobiť čo najrýchlejšie,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko