Na hlavný obsah

Košická tepláreň končí so spaľovaním uhlia

Dovoz fosílneho paliva výrazne skomplikovali európske sankcie uvalené na Rusko.

Košická tepláreň končí so spaľovaním uhlia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Košická tepláreň upustí od spaľovania uhlia. Definitívne po budúcej vykurovacej sezóne. Pôvodne to chcela urobiť skôr, no plány zmenila vojna na Ukrajine. Napriek tomu, že dovoz fosílneho paliva výrazne skomplikovali európske sankcie uvalené na Rusko.

V košickej teplárni sú dva kotly na uhlie. Jeden spaľuje antracit. Typický je nízkou horľavosťou. Naopak druhý, takzvaný granulačný kotol, využíva uhlie s vysokým obsahom prchavých látok. Začiatkom mája ho odstavia.

„Hlavne pri tejto energetickej kríze a vojnovom konflikte bol veľký problém zabezpečiť tento typ uhlia. Toto uhlie je náročné na skladovanie, nevydrží na skládke dva-tri roky, pretože sa strácajú jeho kvalitatívne parametre,“ vysvetľuje riaditeľ MH Teplárenský holding, závod Košice Milan Haban.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Anton Gbur:

Teplárne vďaka tomu vypustia o 20-tisíc ton emisií ročne menej. Firma tým ušetrí na emisných povolenkách. Uhlie nahradí zemným plynom a obnoviteľnými zdrojmi.

„Budeme navyšovať v blízkej budúcnosti dodávku tepla z biomasy a, samozrejme, spaľovne odpadov,“ priblížil Haban.

„Čo sa týka cien tepla, táto otázka je predčasná, bude známa o 2-3 mesiace,“ uviedla manažérka marketingu MH Teplárenský holding Andrea Devánová.

Uhlie spaľujú dve teplárne

Zo šiestich slovenských štátnych teplární spaľujú uhlie dve. Žilinská hnedé, košická čierne. Východoslovenský podnik jeho spotrebu rokmi znižuje. Kým v roku 2020 spálil viac ako 100-tisíc ton, vlani približne 70-tisíc. Po nasledujúcej vykurovacej sezóne vykurovanie uhlím úplne utlmí.

„Dôsledkom vojny na Ukrajine je odloženie konca uhlia. Pôvodne chceli teplárne skončiť s uhlím do konca roka 2022. Uhlie v minulom roku nezdraželo tak, ako zemný plyn a zároveň uhlie bolo možné obstarať s väčšou istotou ako boli poskytované dodávky plynu,“ priblížil Radovan Potočár, šéfredaktor webu energie-portal.sk.

Od roku 2026 plánuje časť košických domácností vykurovať aj teplom z geotermálneho vrtu v Ďurkove. Voda má viac ako 130 stupňov. „Zdá sa, že na budúci rok budeme môcť teplovod stavať,“ skonštatoval primátor mesta Košice Jaroslav Polaček.

Z obce do teplární totiž treba postaviť približne 20-kilometrový horúcovod. Projekt vyčíslili na približne 50 miliónov eur a financovaný bude najmä z eurofondov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny