Na hlavný obsah

Kosovskí Srbi bojkotovali komunálne voľby na severe. Môže to zhoršiť napätie medzi komunitami

Miestne samosprávy môžu ovládnuť strany etnických Albáncov.

Kosovskí Srbi bojkotovali komunálne voľby na severe. Môže to zhoršiť napätie medzi komunitami
Ilustračná snímka. Foto: SITA/AP

Srbská menšina v Kosove bojkotovala nedeľné (23. 4.) komunálne voľby na severe. Tento krok môže ešte viac zhoršiť napätie medzi kosovskou vládou a srbskou komunitou, ktorá je zväčša lojálna susednému Srbsku. Informovala o tom agentúra AFP.

V severných enklávach Kosova dochádza často k nepokojom, keďže tamojší etnickí Srbi, rovnako ako Belehrad, nikdy neprijali jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova.

Zo 45-tisíc voličov oprávnených v nedeľu odovzdať hlas je 95 percent etnických Srbov. Belehrad bojkot podporuje a presadzuje vytvorenie združenia srbských samospráv – čo je forma autonómie pre srbskú menšinu v Kosove, kde väčšinu z 1,8 milióna obyvateľov tvoria etnickí Albánci.

„Nenávidím každého, kto sa na týchto voľbách zúčastňuje, pretože tým prijíma albánsky štát,“ povedal Milan Bulatovič, obyvateľ severného mesta Mitrovica, a narážal tým na nezávislé Kosovo.

Šéf volebnej komisie Kreshnik Radoniqi informoval, že v nedeľu sa „otvorilo 19 volebných miestností, ako aj bolo plánované“. Neboli hlásené žiadne prípady násilia. Nedeľný bojkot teoreticky znamená, že strany etnických Albáncov môžu ovládnuť miestne samosprávy na severe Kosova.

Napäté vzťahy

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008, ale Belehrad ho stále pokladá za svoju provinciu. V Kosove žije približne 120-tisíc Srbov, mnohí z nich v štyroch severných okresoch, ktoré majú spoločnú hranicu so Srbskom.

Práve v týchto okresoch sa v nedeľu konajú komunálne voľby – je to pokus obnoviť tamojšie samosprávy, pretože srbskí členovia zastupiteľstiev vlani v novembri odstúpili.

V marci Kosovo a Srbsko nepodpísali potenciálne historickú dohodu o normalizácii vzájomných vzťahov, napriek intenzívnej kyvadlovej diplomacii sprostredkovateľov z Európskej únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet