Na hlavný obsah

Kritickú infraštruktúru Británie ohrozujú ruskí hekeri. Krajina vyzýva Západ na zvýšenie bezpečnosti

Hekeri útočili aj na kráľovskú poštu či vodárne.

Kritickú infraštruktúru Británie ohrozujú ruskí hekeri. Krajina vyzýva Západ na zvýšenie bezpečnosti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Kritická infraštruktúra Spojeného kráľovstva je v hľadáčiku ruských hekerov. Ich cieľom je znepríjemniť každodenný život obyvateľov a spôsobiť rozsiahle ekonomické škody. Tvrdí to britské Národné centrum kybernetickej bezpečnosti. Kabinet premiéra Rishiho Sunaka preto vyzýva Západ, aby zvýšil úroveň zabezpečenia.

Západné krajiny a tamojšie spoločnosti by sa podľa britskej vlády mali pripraviť na vlnu kybernetických útokov. Tie by sa mali zamerať na hlavné tepny hospodárskeho života, napríklad elektrárne, plynárne, telekomunikácie a podobne.

„Niektorí aktéri chcú útokmi dosiahnuť deštruktívny vplyv na národnú kritickú infraštruktúru západných krajín vrátane Spojeného kráľovstva. Očakávame, že skupiny kybernetických útočníkov budú v najbližšom období vyhľadávať nedostatky v zabezpečení systémov,“ uviedlo Národné centrum kybernetickej bezpečnosti.

Británia v posledných mesiacoch zažila útoky na množstvo súkromných spoločností, ale napríklad aj na kráľovskú poštu, vodárne a zdravotný systém.

Kybernetickej hrozbe v Spojenom kráľovstve sa venoval redaktor RTVS Viliam Ovsepian:

„Útočníci zablokujú systémy a od firiem žiadajú výkupné za ich opätovné odblokovanie. Ukradnuté osobné údaje predávajú vo fórach na darkwebe. Spoločnosti, ktoré zažijú podobné incidenty, ich musia nahlásiť národnému kybernetickému centru do 72 hodín. Centrum im následne pošle odborníka na konzultáciu, ako postupovať,“ vysvetlil námestník štátneho tajomníka pre digitalizáciu Paul Scully.

Hekeri konajú ideologicky

Podľa odborníčky na kybernetiku Elisabeth Brawovej hekerov nezamestnáva štát a konajú ideologicky. „Je takmer nemožné predpovedať, kde zaútočia. Konajú samovoľne a nepodliehajú žiadnej autorite. Síce môžeme zvyšovať zabezpečenie systémov, no existuje malá pravdepodobnosť, že odrazíme útok v reálnom čase. Na rovnaké miesto dvakrát nezaútočia,“ uviedla.

Kabinet premiéra Sunaka prisľúbil, že čoskoro predstaví súbor kybernetických bezpečnostných opatrení, ktoré spoločnosti spadajúce do kritickej infraštruktúry budú musieť spĺňať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet