Na hlavný obsah

Kyjev je ochotný rokovať o budúcnosti Krymu, tvrdí ukrajinský diplomat

Nevylúčili však ani to, že Krym dobyjú.

Kyjev je ochotný rokovať o budúcnosti Krymu, tvrdí ukrajinský diplomat
Na archívnej snímke sa obyvatelia Krymu kúpu v Čiernom mori s ruskou vlakou. Foto: TASR/AP

Ukrajina dala dosiaľ „najjasnejšie vyhlásenie, že má záujem o rokovania“ o mieri, ktoré vlani v apríli prerušila. Zároveň chce diskutovať o budúcnosti Krymského polostrova, anektovaného Ruskom v roku 2014. Vo štvrtok (6. 4.) to napísal anglický denník The Financial Times (FT), na ktorý sa odvolal portál denníka The Guardian.

Zástupca šéfa úradu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Sybiha v interview pre FT povedal: „Ak sa nám podarí dosiahnuť naše strategické ciele na bojisku a keď budeme na administratívnej hranici Krymu, sme ochotní otvoriť diplomatickú stránku tejto záležitosti a diskutovať o nej. To neznamená, že vylučujeme možnosť oslobodiť Krym našou armádou.“

Podľa denníka FT Sybihove slová zrejme vyvolajú úľavu u západných predstaviteľov, ktorí majú pochybnosti o schopnosti Ukrajiny znovu dobyť Krymský polostrov. Obávajú sa, že každý pokus urobiť to vojensky môže vystupňovať vojnu pravdepodobne aj jadrovými zbraňami.

Ukrajinský prezident Zelenskyj dosiaľ vylučoval mierové rozhovory, kým ruské sily neopustia celé územie Ukrajiny vrátane Krymu. Sybiha je ostrieľaný diplomat a v prezidentskom úrade sa zameriava na zahraničnú politiku.

Pri Zelenskom stál aj v kľúčových chvíľach vojny. Vyhlásil, že prezident a jeho spolupracovníci diskutujú konkrétne o Kryme, pretože ukrajinská armáda sa blíži k spusteniu svojej protiofenzívy. Jej cieľom je oslobodiť Ruskom okupované územie Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet