Na hlavný obsah

Kyjev si od Poľska objednal 100 bojových vozidiel pechoty Rosomak

Objednávka bude financovaná zo zdrojov EÚ a USA.

Kyjev si od Poľska objednal 100 bojových vozidiel pechoty Rosomak
Poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Ukrajina si od Varšavy objednala 100 bojových vozidiel pechoty (BVP) Rosomak, ktoré sa vyrábajú v Poľsku na základe licencie fínskej spoločnosti Patria. V sobotu (1. 4.) to oznámil poľský premiér Mateusz Morawiecki. Informovali o tom agentúry PAP a AFP.

Objednávku podľa AFP zafinancujú zo zdrojov, ktoré Poľsko získalo z Európskej únie a z fondov, ktoré Ukrajina dostala od Spojených štátov. Detaily ani celkovú cenu neuviedli.

Morawiecki po rozhovoroch s vedením spoločnosti Rosomak S.A. poznamenal, že Poľsko môže očakávať zrejme aj ďalšie objednávky týchto strojov. A to s veľkou pravdepodobnosťou od Slovinska či Saudskej Arábie. „Rokovania stále pokračujú, ale je možné, že skončia úspešne,“ dodal.

Šéf vlády vo Varšave tiež naznačil, že výroba BVP Rosomak by sa mohla zvýšiť zo 100 na 200 kusov ročne. Dodal, že Poľsko má „obrovský výrobný potenciál“ a jeho cieľom je vytvoriť nové pracovné miesta, zaistiť vyššie mzdy a posilniť priemysel. Morawiecki okrem toho avizoval, že čoskoro chce oznámiť zvýšenie produkcie v zbrojárskom závode Bumar-Labedy v meste Gliwice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet