Na hlavný obsah

Kyjev zakázal svojím športovcom zúčastniť sa olympijských podujatí so športovcami Ruska a Bieloruska

Rozhodnutie sa nevyhlo kritike od športovcov.

Kyjev zakázal svojím športovcom zúčastniť sa olympijských podujatí so športovcami Ruska a Bieloruska
Olympijské kruhy Olympijským domom, sídlom Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Foto: TASR/AP

Ukrajina zakázala svojím športovcom zúčastniť sa akýchkoľvek olympijských športových podujatí, ktorých súčasťou budú športovci z Ruska a Bieloruska.

Kyjev tak reaguje na rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktoré povoľuje ruským a bieloruským športovcom zúčastniť sa olympiády pod neutrálnou vlajkou napriek tomu, že Rusko stále vedie na Ukrajine vojnu.

Už v minulosti Ukrajina varovala svoje športové federácie, že ich pozbaví ich pozície štátnych inštitúcií, ak by ich športovci súťažili na medzinárodnej úrovni s Rusmi a Bielorusmi. Informoval o tom v piatok (14. 4.) denník The Guardian na svojom webe.

Vyhlášku zverejnenú na webovej stránke ministerstva športu v noci na piatok podpísal námestník ministra športu Matvij Bidnyj.

Šéf Ukrajinského futbalového zväzu potvrdil, že sa rozhodnutím vlády budú riadiť aj futbalisti. Športový funkcionár Andrij Pavelko sa obrátil na ministerstvo, keďže nebolo jasné, ktorých športových disciplín sa opatrenie týka.

„Sme vo vojne. Nemáme možnosť vycestovať do zahraničia bez súhlasu ministerstva športu,“ povedal Pavelko s odkazom na vojnový zákaz vycestovať z krajiny bez povolenia vlády pre práceschopných mužov vo veku od 18 do 60 rokov.

Niektorí ukrajinskí atléti zákaz kritizovali s tým, že môže prispieť deštrukcii ukrajinských športov.

MOV vlani sankcionoval Rusko a Bielorusko. Koncom marca však odporučil, aby ich športovci mohli súťažiť v medzinárodných súťažiach ako neutrálni. Zároveň im otvoril dvere ku kvalifikácii na budúcoročné letné olympijské hry v Paríži.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet