Na hlavný obsah

Lieky na predpis si môžete vybrať aj v zahraničí. Poisťovňa ich preplatí, ak dodržíte určité pravidlá

Poisťovne upozorňujú lekárov na korektné vypísanie receptu.

Lieky na predpis si môžete vybrať aj v zahraničí. Poisťovňa ich preplatí, ak dodržíte určité pravidlá
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Lieky na predpis, ktoré u nás nie sú dostupné, zháňajú pacienti často v zahraničí. Vydať ich môže ktorákoľvek lekáreň v Európskej únii. Poisťovne však upozorňujú, že recepty si treba skontrolovať. Inak hrozí, že ich nepreplatia.

Do mesiaca vypíše asi päť receptov na výber liekov v zahraničí. Lekárka z Bratislavy hovorí, že blízko sú Česká republika, Maďarsko aj Rakúsko. Lieky, ktoré majú u nás výpadok, hľadajú jej pacienti v tamojších lekárňach.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Ľubomíra Hulínová.

„Takto sme napríklad dlhodobo zháňali antibiotiká depotné, injekčné, ktoré potrebovali pacienti. A potom vakcíny, hlavne pre naše mladé pacientky okolo 30 rokov, ktoré potrebovali očkovanie trojvakcínou. A teraz viem, že sú výpadky niektorých psychiatrických liekov,“ vysvetlila všeobecná lekárka Valéria Machová Husarovičová.

V súvislosti s výberom liekov v zahraničí zaznamenali poisťovne nárast aj pri liekoch na vysoký krvný tlak. Ich preplácanie má však pravidlá. ,,Liek, ktorý sa na Slovensku hradí z verejného zdravotného poistenia, refundujeme za rovnakých okolností, ako by sa preplatil na Slovensku,“ uviedla hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union Kristína Baluchová.

Pacient liek najskôr zaplatí, o vrátenie sumy žiada poisťovňu spätne. Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) upozornila, že lekári často v receptoch urobia chybu – pacienta zaškrtnú ako samoplatcu.

,,Upozorňujeme preto poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, aby pri vypisovaní receptu uvádzali, že liek uhrádza poisťovňa, nie pacient. V opačnom prípade sa z poistenca stáva samoplatca bez nároku na následné preplatenie lieku,“ priblížila Ivana Štefúnová z komunikačného oddelenia VšZP.

O tejto možnosti nevedela ani odborníčka

O chybe pri vypisovaní receptu nevedela ani hlavná odborníčka pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková. ,,Som vypísala pacientovi papierový recept, kde som ho zaškrtla ako samoplatcu. Takú možnosť, že pacient si môže nárokovať uhradenie lieku v našej poisťovni, som zatiaľ nevedela,“ povedala doktorka.

Slovenské a zahraničné elektronické systémy nie sú navzájom prepojené, z tohto dôvodu potrebuje pacient aj papierovú formu receptu. Pacienti sa nemusia obávať, ak dostanú liek s iným názvom, ako sú na Slovensku zvyknutí.

„Na recepte sa vždy uvádza aj účinná látka, takže farmaceuti v zahraničí vedia podľa účinnej látky a gramáže pacientovi vymeniť a vydať,“ dodala Machová Husarovičová.

K žiadosti o preplatenie lieku vždy treba do poisťovne doložiť originál dokladu o zaplatení a kópiu lekárskeho predpisu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko