Na hlavný obsah

Ľudí, ktorým končí fixácia, čaká šok: Splátky hypoték sa budú výrazne zvyšovať

Mesačne môžu platiť o desiatky eur viac.

Ľudí, ktorým končí fixácia, čaká šok: Splátky hypoték sa budú výrazne zvyšovať
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Splátky hypoték sa budú časom zvyšovať. Týka sa to domácností, ktoré si nízky úrok zafixovali pred rokom, či dvoma. Mesačne môžu platiť viac o desiatky eur.

Slovenské domácnosti si obvykle úrok fixujú na dva až tri roky. Hypotekárne sadzby začali rásť začiatkom roka 2022. Z priemernej úrovne okolo jedného percenta stúpli nad tri percentá. Výška splátok sa preto mnohým onedlho zmení.

„Ak by sme si zobrali modelovanú situáciu 100-tisícovej hypotéky, kde máme úrokovú sadzbu na úrovni jedného percenta a ideme hore smerom k trom percentám. To znamená, že tam nárast splátky je okolo 100 až 120 eur,“ vysvetlil výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš.

Problémom s hypotékami sa v reportáži venoval redaktor RTVS Vladimír Amrich:

„Budú musieť byť pripravení na to, že budú musieť mať odložených viac finančných prostriedkov na splátku tej hypotéky. To znamená, že šetrenie, šetrenie, šetrenie,“ skonštatoval Viktor Obtulovič, odborník na reality, FinGo.sk.

Vo výhodnej situácii sú tí dlžníci, ktorí si v minulosti nízke úroky zafixovali na dlhé obdobie. Ostatní by si mali skontrolovať, kedy sa im končí fixácia a na nárast mesačných splátok sa pripraviť.

„Neostáva nič iné iba už začať teraz simulovať zvýšené splácanie. To znamená, rozdiel v splátkach si vypočítať a odkladať niekde bokom, pretože skôr či neskôr to človeka dobehne,“ podotkol analytik Swiss Life Select Slovensko Pavel Škriniar.

„Môžem odkladať, môžem jemne, konzervatívne investovať tieto peniaze a tie môžem použiť ako mimoriadny vklad alebo mi môžu poslúžiť ako vankúš pri zvýšených sadzbách na mojom úvere,“ dodal Dobiš.

Čakanie na kúpu sa nemusí oplatiť

Napriek poklesu cien sa čakať s kúpou nehnuteľnosti na bývanie nemusí oplatiť.

„Aj tie opatrenia Národnej banky Slovenska, ktoré obmedzujú výšku hypotéky, tak sa zakladajú na životnom minime, ktorého výška sa bude zvyšovať. Takže kto otáľa s tým, že ceny nehnuteľností pôjdu nadol, tak zasa ho môže dobehnúť toto opatrenie. To znamená, že bude mať nižšiu dostupnú hypotéku,“ uviedol Škriniar.

Odborníci vo všeobecnosti očakávajú, že úroky ešte pôjdu mierne nahor a zostanú zvýšené aspoň najbližší rok, keďže miera inflácie zostáva príliš vysoká.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika