Na hlavný obsah

Macron v prejave obhajoval kritizovanú dôchodkovú reformu

Označil ju za nevyhnutnú.

Macron v prejave obhajoval kritizovanú dôchodkovú reformu
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: ČTK / Panoramic / Federico Pestellini

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo večernom prejave k národu obhajoval kritizovanú dôchodkovú reformu. Vyhlásil, že vníma hnev ľudí ohľadom zvýšenia veku odchodu do dôchodku, ale reformu označil za nevyhnutnú, uviedla agentúra AFP.

„Tieto zmeny boli potrebné na to, aby sme zabezpečili dôchodok pre každého,“ povedal Macron. „Postupne viac pracovať znamená vytvárať aj viac bohatstva pre celú našu krajinu,“ dodal.

Francúzsky prezident počas svojej reči vyjadril poľutovanie nad tým, že sa za reformu nepodarilo dosiahnuť konsenzus s odbormi a ďalšími politickými stranami. „Bola táto reforma prijatá? Očividne nie,“ povedal Macron.

Odporcovia reformy vyzývali Francúzov, aby počas prezidentovho prejavu pred radnicami búchali do hrncov a pántov a narušili tak Macronovo vystúpenie pod heslom: „Macron nás nebude počúvať? My ho tiež nebudeme počúvať.

„Do ulíc vyšli ľudia v mnohých mestách, v Paríži sa zhromaždenie vo viacerých štvrtiach rýchlo zmenilo na spontánne demonštrácie, pri ktorých niektorí ľudia zapaľovali odpadkové koše, zatiaľ čo sa ich polícia snažila rozohnať. Mnohí reformu vnímajú ako nespravodlivú a tvrdia, že vláda mohla namiesto toho zvýšiť dane bohatým alebo zamestnávateľom.

Večerným prejavom sa chcel Macron pokúsiť začať s nápravou škôd, ktoré jeho povesti spôsobila kritizovaná reforma. Ako uviedol, je si vedomý „hnevu“ Francúzov pokiaľ ide o rastúce ceny či v súvislosti s pracovnými miestami, čo „neumožňuje príliš mnohým Francúzom dobre žiť“.

Rokovania s odbormi

V tejto súvislosti oznámil, že je pripravený v najbližších mesiacoch rokovať s odbormi o všetkých kľúčových témach, ako je zvýšenie príjmov zamestnancov, posuny v profesionálnej kariére, lepšie zdieľanie bohatstva či vylepšenie pracovných podmienok. Pozvanie na stretnutie, ktoré sa malo uskutočniť v utorok, odbory však odmietli, uviedla agentúra AP.

Francúzsky prezident tiež uviedol, že si dáva 100 dní na to, aby krajinu po týždňoch protestov a hnevu „ozdravil“. Po svojej vláde chce, aby navrhla opatrenia týkajúce sa pracovných podmienok, ale aj práva a poriadku, vzdelávania či zdravotníctva.

„Musíme byť schopní 14. júla vykonať inventarizáciu,“ vyhlásil Macron s odvolaním sa na najvýznamnejší francúzsky štátny sviatok, výročie dobytia Bastily. „Máme pred sebou 100 dní zmierenia, jednoty, ambícií a aktivít v prospech Francúzska,“ dodal.

Predseda odborovej konfederácie CFDT Laurent Berger v prvej reakcii označil Macronov prejav za „absolútne prázdny“. Prezidentovi sa podľa neho nepodarilo zmierniť hnev, ktorý medzi ľuďmi panuje. „Čakali sme niečo iné,“ dodal. Macronovu reč kritizovali tiež zástupcovia opozície, líderka krajnej pravice Marine Le Penová i líder krajnej ľavice Jean-Luc Mélenchon.

Nepopulárna norma, proti ktorej ľudia vo Francúzsku mesiace hromadne protestovali a ktorú väčšina obyvateľov odmieta, zvyšuje okrem iného dôchodkový vek zo 62 na 64 rokov. Reforma je jednou z vlajkových lodí druhého funkčného obdobia prezidenta Macrona. Proti reforme mobilizovali opozícia a odbory, ktoré chcú ďalšiu veľkú demonštráciu usporiadať 1. mája.

Novú normu, ktorú v zásadných bodoch potvrdila francúzska Ústavná rada (obdoba Ústavného súdu), vláda plánuje uplatňovať od 1. septembra. Podľa Macrona sú dôchodkové zmeny potrebné, aby sa do konca desaťročia zabránilo každoročnému deficitu v rade miliárd eur.

V Marseille polícia zadržala 13 ľudí

Polícia vo francúzskom meste Marseille zadržala 13 ľudí, ktorí sú podozriví zo spoluúčasti na incidente pred prefektúrou Bouches-du-Rhône.

Miestne médiá podľa televízie BFM uviedli, že „silná rana“ sa ozvala krátko po tom, ako odborári pred sídlo prefektúry doviezli a z dodávky na chodník vyhádzali niekoľko demontovaných plynomerov a vodomerov.

K akcii sa prihlásila odborárska organizácia CGT Energie, ktorá dodala, že šlo o symbolický protest proti dôchodkovej reforme. Odborári dodali, že hlučnú ranu spôsobila petarda.

Polícia informovala, že jej príslušníci prenasledovali dodávku, ktoré merače doviezla a „vysypala“ pred prefektúru. Policajti vozidlo zastavili o niekoľko ulíc ďalej a zadržali 13 ľudí, ktorí sa v ňom viezli.

Tento akt občianskej neposlušnosti sa odohral v atmosfére búrlivých protestov, ktoré vo Francúzsku vyvolalo rozhodnutie prezidenta Emmanuela Macrona a jeho vlády zvýšiť vek odchodu do dôchodku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet