Na hlavný obsah

Macron verí, že Čína dokáže Rusko priviesť k rozumu

Uviedol to na schôdzke s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Macron verí, že Čína dokáže Rusko priviesť k rozumu
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) si podáva ruku s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom pred ich stretnutím v Pekingu. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron na štvrtkovej (6. 4.) schôdzke so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom v Pekingu vyjadril presvedčenie, že Čína dokáže Rusko „priviesť k rozumu“ v súvislosti s vojnou na Ukrajine a prinúti zainteresované strany zasadnúť k rokovaciemu stolu. Informovala o tom agentúra AFP.

„Ruská agresia na Ukrajine zasadila ranu (medzinárodnej) stabilite,“ povedal Macron. „Viem, že sa na vás môžem spoľahnúť, že privediete Rusko k rozumu a všetkých k rokovaciemu stolu,“ dodal.

Macron už po svojom stredajšom (5. 4.) prílete do Pekingu povedal, že Čína môže vďaka svojim blízkym vzťahom s Ruskom zohrávať dôležitú úlohu pri hľadaní cesty k mieru na Ukrajine.

Čínsky prezident v marci absolvoval trojdňovú štátnu návštevu Moskvy a Peking v uplynulých týždňoch predstavil mierový plán pre Ukrajinu. Mnoho západných krajín je ale vzhľadom na tesné vzťahy Číny a Ruska k čínskemu návrhu skeptických. Si tiež zatiaľ priamo nehovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorého krajina sa ruskej agresii bráni už viac ako rok.

Čínsky prezident podľa médií na stretnutí vyzdvihol stabilitu čínsko-francúzskych vzťahov. Čína a Francúzsko majú schopnosť a zodpovednosť prekonať „spory a prekážky“ v čase, keď svet prechádza hlbokými dejinnými zmenami, vyhlásil Si. „Čínsko-francúzske vzťahy zostávajú stabilné a pozitívne,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet