Na hlavný obsah

Maďarská prezidentka vetovala homofóbnu právnu normu. Mala uzákoniť udávanie jednopohlavných párov

Jej krok označili za nezvyčajný.

Maďarská prezidentka vetovala homofóbnu právnu normu. Mala uzákoniť udávanie jednopohlavných párov
Ľudia stoja pri obrovskej dúhovej vlajke počas demonštrácie za práva LGBT komunity pred budovou parlamentu v Budapešti. Foto: TASR/AP

Maďarská prezidentka Katalin Nováková zablokovala návrh právnej normy, ktorej autori chceli uzákoniť udávanie jednopohlavných párov vychovávajúcich spoločne deti. Informovala o tom v sobotu (22. 4.) agentúra DPA.

Krok Novákovej pritom agentúra označila za nezvyčajný vzhľadom na to, že sa podľa nej v Maďarsku stalo od roku 2010 prvýkrát, aby sa hlava štátu vymedzila proti zákonu zásadnému pre konzervatívnu vládu premiéra Viktora Orbána.

Kontroverzný návrh zákona tento mesiac odhlasoval maďarský parlament, v ktorom má Orbánova strana Fidesz väčšinu. Návrh obsahuje časť, ktorá by v prípade schválenia stanovila, že ľudia môžu anonymne nahlásiť jednopohlavné páry vychovávajúce deti, a upravila ochranu oznamovateľov.

Návrh hovorí aj o možnosti udania ľudí, ktorí spochybňujú rodové úlohy a rodinné ideály zakotvené v ústave alebo právo dieťaťa na jeho „identitu určenú jeho pohlavím stanoveným pri narodení“.

Návrh musia prerokovať

Prezidentkino veto znamená, že parlament musí zákon znovu prerokovať. Môže ho však tiež prijať znovu v nezmenenej verzii, na ktorú by už prezidentka nemala žiadne páky, upozorňuje DPA.

Nováková veto v liste maďarskému parlamentu odôvodnila tým, že návrh nie je v súlade s právnymi normami Európskej únie o ochrane oznamovateľov protiprávneho konania (takzvaných whistleblowerov).

Kým sa stala vlani v marci prezidentkou, bola Nováková členkou a istý čas aj podpredsedníčkou Fideszu. Z Orbánovej strany pochádzal aj jej predchodca János Áder.

Maďarský parlament za dobu pôsobenia Viktora Orbána už schválil iné zákony, ktoré podľa kritikov obmedzujú práva menšiny LGBT+.

V roku 2020 nechal Orbán do dodatku k ústave zapísať, že „otec je muž, matka žena“. V roku 2021 potom Maďarsko napríklad zakázalo šíriť medzi mladými ľuďmi do 18 rokov materiály zobrazujúce homosexualitu alebo zmenu pohlavia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet